Política
Agents antiavalots de la Policia Nacional formen un cordó de seguretat per impedir el referèndum de l'1-O el 2017
Foto: Agents antiavalots de la Policia Nacional formen un cordó de seguretat per impedir el referèndum de l'1-O el 2017 | EFE/Alberto Estévez
Seguretat

ERC, Junts i Bildu fan caure la reforma de la 'llei mordassa'

Temps de lectura: 3 minuts
Agents antiavalots de la Policia Nacional formen un cordó de seguretat per impedir el referèndum de l'1-O el 2017
Foto: Agents antiavalots de la Policia Nacional formen un cordó de seguretat per impedir el referèndum de l'1-O el 2017 | EFE/Alberto Estévez

La reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa', ha decaigut aquest dimarts en la votació a la comissió d'Interior del Congrés pel vot en contra d'ERC, EH Bildu i Junts.

Per què és important? El text que havia d'eliminar els articles més polèmics de la llei mordassa aprovada pel govern del PP de Mariano Rajoy no passarà al ple i acaba en via morta.

A fons: 

  • Els partits independentistes han criticat que la norma no implica una derogació dels aspectes "més lesius" del text del PP de 2015 sinó que es limita a "maquillar-lo".
  • Entre d'altres aspectes, no elimina les pilotes de goma ni les devolucions en calent de migrants, ni suavitza els apartats sobre les faltes de respecte a agents de l'autoritat i la desobediència.
  • ERC i EH Bildu han registrat quatre esmenes com a "últim intent d'acord perquè la reforma sigui una autèntica derogació dels aspectes més lesius per als drets fonamentals i que van ser introduïts pel PP el 2015".
  • El PSOE no les ha acceptat i, per tant, les formacions independentistes s'han mantingut en el 'no' que havien anunciat. 

Visión global: El PSOE i Unides Podem s'han quedat sols amb l'únic suport del PNB, ja que PP, Vox i Cs també s'hi han oposat.

Què diuen? 

  • El diputat del PSOE David Serrada ha criticat que els aliats de la coalició s'hagin oposat a un text que ha estat "molt treballat" i que "millora les condicions de llibertats i seguretat dels ciutadans". 
  • El diputat d'Unides Podem Enrique Santiago ha demanat a ERC, Bildu i Junts que permetessin que la norma arribés al ple per continuar negociant.
  • La diputada d'ERC Maria Dantas ha lamentat que la reforma "deixa pràcticament intacte" el cor de la norma del PP i es limita a "maquillar-lo". "ERC no pot assumir una reforma que es queda curtíssima", ha dit.
  • Segons el diputat de Junts Josep Pagès, el text final era una "llei mordassa 2.0". "No permetrem que en territori català Policia Nacional i Guàrdia Civil ens continuïn rebentant els ulls", ha afirmat.
  • El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha remarcat que és un "dia trist" pel fet que no s'hagi aconseguit derogar les "parts més lesives" de la 'llei mordassa' i ha argumentat que el text que s'ha rebutjat era una versió "light" i "edulcorada". "No hi ha voluntat política del govern", ha lamentat.

A més: El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha justificat l'oposició del seu grup ensenyant diverses imatges en roda de premsa a la cambra baixa.

  • Rufián ha ensenyat una fotografia d'un agent policial donant una puntada de peu a un migrant en la frontera sud de l'Estat i una altra d'Ester Quintana, que va perdre un ull el 2012 a causa de l'impacte d'una pilota de goma.
  • "Vam dir des del minut u que això havia de desaparèixer i cap de les dues coses desapareix amb el que presenten PSOE i Unides Podem. Per això no hi donem suport. Les preguntes haurien d'anar cap a qui ho permet", ha dit. 

Categoria: Política