Política
Laura Borràs
Foto: Laura Borràs | Europa Press
Tribunals

Laura Borràs, condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació

Actualitzat: Dijous, 30 de març de 2023. 12:28
Temps de lectura: 3 minuts
Laura Borràs
Foto: Laura Borràs | Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat la presidenta de Junts, Laura Borràs, a 4 anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació, però amb una petició d’indult parcial perquè no sigui empresonada. 

En detall: La sentència condemna a la presidenta de Junts a 4 anys i 6 mesos i un dia de presó. El TSJC fixa 9 anys d'inhabilitació pel delicte de prevaricació i 4 anys més pel de falsedat documental, fent un total de 13 mesos d'inhabilitació. 

  • Tot i això, el tribunal demana que se li concedeixi una petició d’indult parcial perquè pugui evitar la presó. 
  • La sentència, que té un vot particular, demana al govern espanyol que indulti parcialment Borràs per rebaixar la pena a 2 anys de presó i que no hagi d'ingressar en un centre penitenciari. El vot particular considera que Borràs ha de ser condemnada a inhabilitació però no pas a presó.

Consulta la sentència completa del TSJC:

En profunditat: El ministeri fiscal havia sol·licitat per ella sis anys de presó, vint-i-un d'inhabilitació i una multa de 146.000 euros pels delictes de prevaricació i falsedat documental.

  • Pels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, que van pactar amb Fiscalia, les peticions de penes eren més baixes. A Herrero se li reclamava dos anys de presó, més inhabilitació per un període de sis anys i quatre mesos i una multa de 2.100 euros. Per Pujol, un any i dos mesos de presó, inhabilitació de quatre anys i tres mesos i una multa de 2.250 euros.

La presidència del Parlament: La Junta Electoral Central obligarà el Parlament a substituir el seu escó. També, la direcció de Junts haurà de decidir si la manté com a presidenta. 

  • En aquest sentit, fonts parlamentàries han assegurat a Principal que el procés de substitució no és immediat i que es pot allargar fins que la JEC no es pronunciï.
  • D'altra banda, a Junts se li complica la presidència del Parlament, ja que van trencar el pacte amb ERC sortint de l'executiu. Tot i això, l'afinitat independentista està prou consolidada a les institucions perquè els republicans busquin un pacte amb Junts. 

La pensió de Borràs: La mesa ha admès les proposicions de llei presentades pel PSC, Comuns i Ciutadans que volen eliminar les indemnitzacions per cessament i les pensions vitalícies als expresidents del Parlament.

  • Aquest és el primer pas en ferm de la institució per eliminar aquesta paga després de setmanes de debat entre passadissos. Comuns ha assegurat que portarà la preposició a la junta de portaveus per accelerar els tràmits.

Seguirà ampliació...

Categoria: Política