Política
La exconsellera d'Educació de la Generalitat Clara Ponsatí
Foto: La exconsellera d'Educació de la Generalitat Clara Ponsatí | Lorena Sopêna / Europa Press
Exili

Ponsatí desafia el Suprem i no compareix davant de Llarena

Actualitzat: Dilluns, 24 d'abril de 2023. 11:14
Temps de lectura: 2 minuts
La exconsellera d'Educació de la Generalitat Clara Ponsatí
Foto: La exconsellera d'Educació de la Generalitat Clara Ponsatí | Lorena Sopêna / Europa Press

L'advocat de Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, ha confirmat que l'eurodiputada de Junts no compareixerà al Tribunal Suprem aquest matí. 

Actualització: Boye ha enviat un escrit al magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, comunicant-li que Ponsatí no compareixerà a la citació.

  • L'advocat argumenta que l'eurodiputada té feina al Parlament Europeu amb sessions convocades de diverses comissions la qual cosa "resultaria en qualsevol cas incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brussel·les".
  • A més, en l'escrit Boye esgrimeix la immunitat parlamentària de Ponsatí com a eurodiputada la qual cosa considera que hauria de fer suspendre el procediment judicial.
  • Boye també remarca que "estan pendents de resolució diversos recursos que corroboren la il·legalitat del present procediment" i "la vulneració de diversos drets fonamentals" de Ponsatí.

Per què és important? L'exconsellera estava citada aquest dilluns a les 11:00 al Tribunal Suprem perquè el magistrat Pablo Llarena li prengués declaració com a processada pel referèndum de l'1-O acusada de desobediència. 

Què diu? En una entrevista a TV3, l'advocat de Ponsatí ha assegurat que la seva clienta "ja ha arribat a Brussel·les o està de camí". 

  • Segons ha explicat Boye, una companya advocada seva serà al Suprem per explicar l'escrit que han presentat davant del tribunal. "Si fos delicte estaria prescrit", ha insistit Boye.
  • A més, Ponsatí ha fet un tuit des de Flandes, a Bèlgica, confirmant que no es troba a territori espanyol. 

D'on venim: Ponsatí ha passat la diada de Sant Jordi a Catalunya i ja va avançar que aquest dilluns té feina i estarà treballant. 

  • L'eurodiputada va tornar a Catalunya el 28 de març travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili.
  • Després d'explicar en roda de premsa que no pensava fer "cap pacte amb l'Estat" arran de la derogació del delicte de sedició, l'eurodiputada va ser detinguda a la plaça de la Catedral de Barcelona pels Mossos d'Esquadra, que la van portar directament a la Ciutat de la Justícia.
  • Posteriorment, va quedar en llibertat, però Llarena la va citar a declarar a Madrid el 24 d'abril. Ponsatí, que té immunitat europarlamentària provisional, va assistir al ple del Parlament Europeu el 25 d'abril.

Previsions: Si es confirma i torna a plantar al Suprem, el jutge Llarena ja va advertir després de l'acte de Ponsatí del 28 de març que "comportarà la modificació de la seva situació personal i la seva conducció davant aquest tribunal per la força pública".

  • Per tant, el Suprem podria ordenar la detenció de l'exconsellera.