Política
Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell junt a Dolors Bassa
Foto: Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell junt a Dolors Bassa | Pool
Tribunals

El Suprem arxiva els recursos contra els indults a Forcadell, Forn i Rull

Actualitzat: Dimecres, 17 de maig de 2023. 12:27
Temps de lectura: 2 minuts
Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell junt a Dolors Bassa
Foto: Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell junt a Dolors Bassa | Pool

El Tribunal Suprem (TS) ha arxivat els recursos contra els indults concedits pel govern espanyol a tres líders independentistes. 

Què en sabem? El Suprem ha rebutjat els recursos presentats contra els indults a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull. 

  • Els recursos contra els indults van ser presentats pel PP, Vox i tres diputats de Cs. 

El motiu: Els tres polítics van ser condemnats pel delicte de sedició, que actualment es troba derogat després de la reforma del Codi Penal. El tribunal considera que el nou delicte de desordres públics agreujats no encaixa amb la seva condemna. 

  • En diverses interlocutòries que s'han donat a conèixer aquest dimecres, els magistrats consideren que els recursos han quedat perdut el seu objecte fruit de la derogació de delicte de sedició i la reforma dels de desordres públics i malversació. 

D'on venim: L'executiu de Pedro Sánchez va indultar els líders independentistes que van ser condemnats per la celebració del referèndum de l'1-O. Forcadell, Forn i Rull van ser sentenciats a penes d'entre 10 i 11 anys i mig de presó per un delicte de sedició. 

  • Quan es va derogar el delicte de sedició, la Sala Penal va determinar que els fets pels quals van ser sentenciats no encaixaven amb el nou delicte que de desordres públics agreujats.
  • D'aquesta manera, la sala declara finalitzats els recursos contra els indults de Forcadell, Forn i Rull. Ho fa en aplicació del criteri que el Suprem va establir el 13 de febrer del 2023 sobre les conseqüències de la derogació del delicte de sedició aprovada el 22 de desembre del 2022.

En canvi, el Suprem estableix que els recursos contra els indults a l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, així com els de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez "no han perdut el seu objecte" després de la reforma penal del 2022.

  • Ho justifica pel fet que segons el criteri marcat pel mateix Suprem "no queda exclosa per a ells la pena privativa de llibertat per delictes de malversació i desobediència en concurs", pel que fa als exmembres del Govern, i de "desordres públics" en el cas de Cuixart i Sànchez.