Política
L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy i l'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal (2018)
Foto: L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy i l'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal (2018) | Roder Pi de Cabanyes / ACN
Operació Catalunya

La comissió de l'Operació Catalunya cita Cospedal, Fernández Díaz i l'excúpula d'Interior

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy i l'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal (2018)
Foto: L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy i l'exsecretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal (2018) | Roder Pi de Cabanyes / ACN

La comissió d'investigació de l'Operació Catalunya del Congrés ha aprovat aquest dimecres la llista dels responsables polítics i policials que han de donar explicacions l'Operació Catalunya. 

Per què és important? L'Operació Catalunya és la suposada conspiració policial i política impulsada pel govern espanyol de Mariano Rajoy per frenar el procés independentista. L'operació tenia com a objectiu, entre d'altres, desacreditar la família Pujol, el partit de Convergència Democràtica de Catalunya, i polítics com Xavier Trias o Ada Colau.

Què en sabem? Compareixeran, entre altres, l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l'exministre Jorge Fernández Díaz i tota l'excúpula d'Interior encapçalada per l'exnúmero dos del Ministeri Francisco Martínez. 

  • En canvi, els grups han rebutjat les peticions de compareixença de l'expresident espanyol Mariano Rajoy, la ministra de Defensa Margarita Robles, el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, Pablo Iglesias i Jordi Pujol, entre altres.

Previsions: Està previst que la pròxima sessió tingui lloc el 14 de juny amb l'exmàxim accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, i els primers compareixents, encara per determinar. El calendari de sessions preveu compareixences també el 20, 21 i 28 de juny.

  • Previsiblement, amb l'ampliació de compareixents, s'habilitarà el mes de juliol per continuar amb els treballs de la comissió.

D'on venim? Fins ara, només ha comparegut Villarejo. L'excomissari de la Policia Nacional va afirmar que l'Operació Catalunya es va dissenyar "des de les mateixes entranyes de la presidència del govern" de Mariano Rajoy i va assegurar que la dirigia el CNI. 

Context: La comissió té la missió d'investigar les "presumptes irregularitats que vinculen a alts càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o lobbies de pressió, la possible intromissió en la sobirania d'altres països i les connexions d'aquesta trama amb la denominada 'Operació Catalunya'".

  • També la presumpta intromissió a la sobirania del Principat d'Andorra per part de responsables polítics espanyols, així com els suposats entramats parapolicials en el marc d'aquella operació.
Categoria: Política
Etiquetes: Congrés PP