Política
Mariano Rajoy
Foto: Mariano Rajoy | Eduardo Parra / Europa Press
Operació Catalunya

Nous àudios revelen que Rajoy estava al corrent de l'Operació Catalunya

Actualitzat: Diumenge, 9 d'abril de 2023. 17:08
Temps de lectura: 2 minuts
Mariano Rajoy
Foto: Mariano Rajoy | Eduardo Parra / Europa Press

Dos ministres de Mariano Rajoy mantenien l'expresident popular del govern espanyol al corrent dels avenços de l'Operació Catalunya, tal com ha transcendit aquest diumenge 9 d'abril.

Per què és important? Una nova investigació estreny així el cercle sobre Rajoy amb motiu de la "policia patriòtica", el grup encarregat de crear proves falses contra polítics i entitats independentistes, així com per resoldre problemes del PP.

Què en sabem?

  • Segons destapa 'La Vanguardia', les gravacions i les agendes de l'excomissari José Manuel Villarejo contenen al·lusions directes al fet que els llavors ministres Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal explicaven a Rajoy els moviments de la "policia patriòtica".
  • El mateix Villarejo explica a Francisco Martínez, exsecretari d'Estat d'Interior, que no hauria de rebre aquesta informació per part del partit. En una gravació del 2014, li recomanava que fos ell qui informés "el Barbes" (nom en clau amb què es referia a Rajoy) sobre els avenços de l'operació.

Què diuen? Això diu Villarejo en l'àudio del 22 d'agost del 2014, en què es mostra emprenyat perquè suposadament va avançar diners de la seva butxaca per fer alguns treballs de l'operació i el partit no l'hi havia tornat.

  • "Crec que, per evitar tensions, cada cop més has de ser tu l'únic canal de comunicació. Queda molt lleig que li arribi al Barbes la informació pel partit, pel Ministeri, de veritat. Moltes coses s'han malentès per aquesta doble via i ella [Cospedal] s'aprofita i al final no paguen...".
  • Un altre àudio revela que l'excomissari va demanar a la llavors ministra de Defensa protecció davant de l'"assetjament" que patia del CNI. Llavors ja l'investigava la Fiscalia Anticorrupció i, mesos després, va ser detingut.

A més: L'esmentat diari recull com Villarejo feia servir la influència de Rajoy per tirar endavant l'Operació Catalunya, argumentant a la resta la seva insistència. Però no està clar que l'expresident espanyol i l'excomissari hagin mantingut cap reunió.

D'on venim: Fa uns dies, Villarejo ja va acusar Rajoy d'impulsar l'Operació Catalunya en una entrevista a 'El Periódico'.