Política
Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats
Foto: Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats | E. Parra. POOL / Europa Press
Operació Catalunya

El Congrés reactiva la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats
Foto: Vista general d'un debat de la moció de censura, al Congrés dels Diputats | E. Parra. POOL / Europa Press

Aquest dimarts a les 13:00 es constitueix, al Congrés dels Diputats, la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya.

Per què és important? L'Operació Catalunya és la suposada conspiració policial i política impulsada pel govern espanyol de Mariano Rajoy per frenar el procés independentista.

  • L'operació tenia com a objectiu, entre d'altres, desacreditar la família Pujol, el partit de Convergència Democràtica de Catalunya, i polítics com Xavier Trias o Ada Colau.

Què esperar? Aquest dimarts s'ha de constituir la mesa de la comissió, decidir qui la presideix i elaborar un pla de treball, calendari i també un document amb les possibles compareixences, que s'hauran de votar.

Què diuen? La Moncloa va qualificar l'Operació Catalunya com "un dels casos més greus de corrupció política de la democràcia espanyola".

  • La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va retreure al PP que mantingui la militància de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz malgrat la seva suposada implicació a la trama Kitchen i a l'Operació Catalunya.
  • Segons Rodríguez, aquest és "un dels casos més greus de corrupció política de la democràcia espanyola", perquè "utilitzaven els mitjans de l'Estat i els mecanismes de seguretat per tapar la corrupció del PP i atacar els adversaris polítics".

Context: La comissió té la missió d'investigar les "presumptes irregularitats que vinculen a alts càrrecs i comandaments policials, així com la seva relació amb possibles entramats privats o lobbies de pressió, la possible intromissió en la sobirania d'altres països i les connexions d'aquesta trama amb la denominada 'Operació Catalunya'".

  • També la presumpta intromissió a la sobirania del Principat d'Andorra per part de responsables polítics espanyols, així com els suposats entramats parapolicials en el marc d'aquella operació.

D'on venim? La decisió de constituir la comissió arriba mig any després que el ple aprovés la seva creació. Va ser el 15 de setembre del 2022, quan el PSOE i Podem van votar a favor d'una iniciativa d'ERC, Junts, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG. Es va aprovar amb 191 vots a favor -inclòs un nou vot per error del diputat del PP Alberto Casero- 153 en contra i una abstenció.

  • PSOE i Podem van reactivar el procés després que fa prop d'un mes els diputats de JxCat, PDeCAT, BNG, ERC, EH-Bildu i CUP presentessin un escrit a la Mesa del Congrés perquè obrís el termini per designar representants.
  • El pas endavant va arribar coincidint també amb la publicació de noves informacions sobre el funcionament de l'operació Catalunya. La Vanguardia va fer públic que es va activar després de la Diada del 2012 en una reunió al Ministeri de l'Interior.