Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | Europa Press
Independentisme

L'ONU condemna Espanya per violar els drets polítics de Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | Europa Press

L'Organització de les Nacions Unides ha condemnat l'Estat espanyol per violar els drets polítics de l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, en impedir la seva investidura a finals de gener de 2018.

Per què és important? Aquesta condemna és un nou revés de les Nacions Unides contra Espanya per la repressió a l'independentisme català.

Què ha passat? El Comitè de Drets Humans de l'ONU ha condemnat Espanya per violar l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics: el dret a presentar-se i ser elegit en unes eleccions i exercir com a càrrec electe. 

  • Les Nacions Unides han donat un termini de 180 dies perquè Espanya prengui les mesures necessàries i en faci difusió de la condemna: "L’estat té l’obligació d’adoptar totes les mesures que siguin necessàries per evitar que es cometin violacions semblants en el futur.

En profunditat: L'Organització de Nacions Unides ha argumentat que l'essència del "govern democràtic" és que tots els ciutadans gaudeixen del dret a participar en "la direcció dels assumptes polítics directament o per mitjà de representants elegits lliurement".

    • En aquest sentit, l'organització de drets humans certifica que es van violar els drets dels ciutadans que van votar la llista de Carles Puigdemont en les eleccions del desembre de 2017. El comitè ha pres nota de l'argumentació de l'estat espanyol, que ha sostingut que la presència del president al parlament hagués derivat en la seva detenció i empresonament.
Categoria: Política