Política
Independentisme

Òmnium acusa l'Audiència Nacional d'inventar-se causes contra l'independentisme

Temps de lectura: 2 minuts

Òmnium Cultural ha acusat l'Audiència Nacional d'inventar-se causes contra l'independentisme "que la comunitat internacional ni tan sols reconeix" després que aquest dijous hagi transcendit que Suïssa va considerar persecució política la seva causa contra Tsunami Democràtic.

Context: Les autoritats judicials suïsses van rebutjar col·laborar amb les espanyoles per investigar el Tsunami Democràtic en considerar que es tractava d'una causa política i no relacionada amb cap organització criminal o terrorista, com pretenia l'Audiència Nacional.

Què ha dit? "Un nou ridícul absolut de l'estat espanyol", ha afirmat l'entitat sobiranista al seu compte oficial de Twitter. "Ens manifestarem i exercirem els nostres drets democràtics les vegades que faci falta. Ja n'hi ha prou!", ha reblat Òmnium.

  • En la mateixa línia, el president de l'associació, Xavier Antich, ha subratllat que "protestar contra la injustícia no és delicte, al contrari: és una obligació cívica", un fet que, ha dit, "tenen clar" les "democràcies consolidades".
  • Antich també ha afirmat que "l'estratègia d'Estat per acusar de terrorisme un moviment democràtic com l'independentisme no aturarà la causa de la llibertat".

En profunditat: Suïssa descarta l'acusació d'organització criminal, perquè Tsunami no pretenia ni cometre assassinats ni guanyar diners il·legalment, com requereix el Codi Penal suís.

  • Tampoc accepta l'acusació de finançament del terrorisme, ja que no veu en els actes de Tsunami Democràtic actes de violència criminal que pretenguin intimidar la població o obligar l'Estat a realitzar o no realitzar determinats actes.

D'altra banda, a principis del 2020 i del 2021 la justícia dels Estats Units va demanar a la justícia espanyola més informació concreta sobre els suposats vincles entre les persones investigades i els actes violents al carrer, i si estaven relacionats amb els CDR arrestats el setembre del 2019 en el marc de l'operació 'Judes'.

  • També va preguntar a les autoritats espanyoles com havien aconseguit determinar la identitat dels usuaris de les plataformes tecnològiques que van impulsar Tsunami.