Política
El secretari general de Junts
Foto: El secretari general de Junts | Europa Press
Independentisme

Junts exigeix la compareixença de Sánchez pel dictamen de l'ONU sobre Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
El secretari general de Junts
Foto: El secretari general de Junts | Europa Press

Junts colla el govern espanyol pel dictamen de l'ONU que condemna l'Estat espanyol per violar els drets polítics de l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont.

Per què és important? L'organització dels drets humans es posiciona taxativament en contra de la repressió contra els líders de l'independentisme.

Què han dit? L'Organització de Nacions Unides ha condemnat Espanya per impedir la investidura de Carles Puigdemont. Davant d'aquest dictamen diverses personalitats de Junts han aplaudit la notícia i han apressat el govern espanyol perquè la faci efectiva.

  • El senador de Junts Josep Lluís Cleries ha registrat a la Mesa del Senat una petició de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, per "vulnerar els drets democràtics bàsics".

Reaccions: El secretari general de la formació, Jordi Turull, des de Twitter, ha celebrat la "victòria" de l'exili i ha denunciat que es "deixa en evidència de nou la persecució contra l'independentisme". 

  • La companya d'exili de Puigdemont a l’Eurocambra, Clara Ponsatí, ha celebrat la condemna de l’ONU: "Ho hem dit sempre: quan es vulneren els drets d’un representant polític, es vulneren els drets de tots els ciutadans, els que han votat i els que no". "Violar els drets del president [Puigdemont] és violar els de tots els catalans", ha sentenciat.

En profunditat: L'Organització de Nacions Unides ha argumentat que l'essència del "govern democràtic" és que tots els ciutadans gaudeixen del dret a participar en "la direcció dels assumptes polítics directament o per mitjà de representants elegits lliurement".

  • En aquest sentit, l'organització de drets humans certifica que es van violar els drets dels ciutadans que van votar la llista de Carles Puigdemont en les eleccions del desembre de 2017. El comitè ha pres nota de l'argumentació de l'estat espanyol, que ha sostingut que la presència del president al parlament hagués derivat en la seva detenció i empresonament.
Categoria: Política