Política
Alberto Núñez Feijóo, president del PP
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP | Europa Press
Eleccions generals

Feijóo confia rellevar Sánchez com a president espanyol: "Ja hem fet el primer pas"

Temps de lectura: 3 minuts
Alberto Núñez Feijóo, president del PP
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP | Europa Press

El Partit Popular (PP) ha celebrat l'avançament de les eleccions generals del 2023 al 23 de juliol i confia que sigui el pas definitiu per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. "Espanya no mereix perdre ni un minut més", ha assegurat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Per què és important? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'avançament de les eleccions generals espanyoles pel pròxim diumenge 23 de juliol després dels mals resultats obtinguts pel PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques. 

A fons: Animat pels resultats dels comicis municipals, Alberto Núñez Feijóo creu que els ciutadans han donat "un missatge contundent sobre el rumb del país, i això s'ha traduït en la convocatòria d'eleccions generals. Com més aviat millor".

Què diu Alberto Núñez Feijóo? "Els espanyols han dit prou. Victòria nítida del PP. Ha començat a guanyar una altra manera de fer política. S'ha fet el pas a un canvi de cicle polític i convoco tothom que s'hi sumi", ha dit en roda de premsa aquest 29 de maig.

  • "Cinc anys de govern del Partit Socialista amb Podem, Bildu i independentistes han estat suficients", ha afegit: "El dany a la nació és a la vista de tothom i aquest model ha d'acabar per sempre. Espanya no pot consentir quatre anys més de 'sanchisme'".
  • "A qui proposa més del mateix, els hem de respondre a les urnes. I el primer pas el vam fer ahir. El PP ha guanyat al conjunt de la nació, hem superat el 'sanchisme' a 9 comunitats i a 31 províncies".
  • "Espanya no mereix perdre ni un minut més en una política que genera divisió i desconfiança. Ofereixo un govern preparat en nom de la serenitat, la moderació i el respecte institucional", ha conclòs abans de dir que confia que esdevindrà "el nou president d'Espanya".

Tanmateix: Diversos dirigents del PP han coincidit aquest dilluns en expressar el seu "descontent" i "malestar" amb l'anunci de Pedro Sánchez.

  • Fonts del PP han assenyalat que amb aquesta maniobra busca desviar el focus de la victòria del PP aquest diumenge, ja que, segons afegeixen, la campanya coincidirà amb la constitució dels governs municipals i econòmics resultants de les urnes.

A més: Feijóo ha dit que està disposat a acordar amb el PSOE respectar que la llista més votada a les eleccions municipals arreu del país sigui qui formi govern a les diferents comunitats autònomes i ajuntaments.

  • "És molt probable que Emiliano García-Page mantingui la presidència de Castella-la Manxa", ha explicat, dient que li ha trucat per felicitar-lo. Una situació que ha estès també al president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón.

Què diu Vox? El president de Vox, Santiago Abascal (a qui Alberto Núñez Feijóo ha felicitat perquè el seu partit "ha crescut molt") ha afirmat que l'avançament de les eleccions és "l'única notícia positiva que ha donat Pedro Sánchez en quatre anys".

  • El líder de la formació d'extrema dreta ha celebrat que els comicis permetran "fer fora Sánchez" tot i que creu que s'han convocat per "interessos personals" del líder del PSOE, a qui ha acusat d'haver "beneficiat tota mena de criminals, corruptes, malversadors, colpistes, terroristes i fins i tot violadors i pederastes".

Context: El PP va imposar-se de forma aclaparadora arreu de l'estat, tant en les eleccions municipals com en les autonòmiques. En alguns territoris ha obtingut majoria absoluta, en altres, governarà en coalició amb l'extrema dreta de Vox.