Política
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa
Foto: Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa | Bernat Vilaró / ACN
Eleccions generals

ERC dona l'esquena a Junts i rebutja la llista unitària pel 23-J

Temps de lectura: 2 minuts
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa
Foto: Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa | Bernat Vilaró / ACN

Esquerra rebutja presentar-se a les eleccions generals del 23-J i dona l'esquena a la proposta de Junts. 

Per què és important? Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat l'avanç dels comicis espanyols pel pròxim diumenge 23 de juliol, Junts ha proposat a l'independentisme presentar-se de manera conjunta

Què diuen? En una entrevista a Catalunya Ràdio, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vila, ha rebutjat que la formació republicana es presenti a les eleccions espanyoles amb una llista unitària de l'independentisme. 

  • Vilalta ha considerat que la proposta d'una candidatura conjunta és "començar la casa pel terrat". 
  • La republicana ha criticat les maneres de Junts d'anunciar la proposta: "Si fos una proposta real i seriosa, segur que no es faria pels mitjans de comunicació". 
  • Ha assegurat que la prioritat de la seva formació és reconstruir consensos amb les forces independentistes i ha explicat que els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig passat han enviat "un toc d'atenció cap a l'independentisme" a ERC.

En detall: Vilalta ha descartat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, avanci les eleccions a Catalunya: "No hi ha aquest escenari". 

  • Ha assenyalat que davant de la convocatòria d'eleccions generals, ERC considera que "convé centrar els esforços a continuar sent útils des del Govern".
  • També ha dit que el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, pot ser el candidat d'ERC: "Podria encapçalar aquest projecte una altra vegada". 
  • La secretaria general d'ERC ha fet autocrítica després dels mals resultats en les eleccions municipals catalanes: "No hem sabut fidelitzar els vots. Volem reconstruir posicions estratègiques i ser l'antídot a l'avanç de l'extrema dreta". 

Context: ERC ha rebutjat la proposta que ha anunciat el secretari general de Junts, Jordi Turull. El postconvergent deia: "Junts per Catalunya està obert a explorar qualsevol escenari i qualsevol fórmula per presentar-nos de manera conjunta a Madrid en aquestes eleccions".