Política
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | Europa Press
Tribunals

Ponsatí recorre l'ordre de detenció nacional emesa per Llarena

Actualitzat: Dimecres, 21 de juny de 2023. 13:32
Temps de lectura: 2 minuts
Clara Ponsatí
Foto: Clara Ponsatí | Europa Press

El Tribunal Suprem ha emès una ordre de detenció nacional contra l'exconsellera i actual eurodiputada de l'Eurocambra, Clara Ponsatí, per no justificar perquè no va presentar-se davant del jutge Pablo Llarena

  • L'ordre de detenció es fa efectiva a territori espanyol. 
  • Llarena li vol prendre declaració.

Reacció: Ponsatí recorrerà l'ordre de detenció, així ho ha anunciat en un comunicat de premsa el seu advocat, Gonzalo Boye. El lletrat ha evitat revelar on es troba ara mateix i s'ha limitat a afirmar "sense dubtes" que recorrerà la interlocutòria un cop estudiades els detalls d'aquest.

El motiu: El jutge Llarena considera que no ha justificat amb una causa legítima el perquè no va comparèixer davant del Tribunal Suprem el 24 d'abril passat perquè se li comuniqués el seu processament per un delicte de desobediència per l'1-O.

Què diu? En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, Llarena sosté que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial".

  • El magistrat instructor remarca que l'ordre de detenció nacional té com a finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.
  • "La defensa va tenir un ampli marge per advertir a aquest instructor de les dificultats de la investigada per atendre les seves responsabilitats polítiques i sol·licitar el reajustament en la citació que considerés precís", diu Llarena, que remarca que "es va eludir aquesta previsió" amb un escrit presentat aquell mateix matí.

Context: L'eurodiputada no es va presentar davant del jutge instructor del procés el passat dilluns 24 d'abril, quan estava citada a declarar per l'1-O després de ser detinguda pels Mossos d'Esquadra en la seva tornada a Barcelona.

  • Cal recordar que no s'enfronta a penes de presó.

D'on venim: L'eurodiputada va tornar a Catalunya el 28 de març travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili.

  • Després d'explicar en roda de premsa que no pensava fer "cap pacte amb l'Estat" arran de la derogació del delicte de sedició, l'eurodiputada va ser detinguda a la plaça de la Catedral de Barcelona pels Mossos d'Esquadra, que la van portar directament a la Ciutat de la Justícia.
  • Posteriorment, va quedar en llibertat, però Llarena la va citar a declarar a Madrid el 24 d'abril. Ponsatí, que té immunitat europarlamentària provisional, va assistir al ple del Parlament Europeu el 25 d'abril.