Política
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena
Foto: El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena | Europa Press
Tribunal Suprem

El Suprem dona cinc dies a Ponsatí després de la plantada: els possibles escenaris

Temps de lectura: 3 minuts
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena
Foto: El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena | Europa Press

El magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat a l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí que es pronunciï en un termini màxim de cinc dies abans de resoldre les conseqüències de la seva 'plantada'.

Per què és important? L'eurodiputada no s'ha presentat davant del jutge instructor del 'procés' aquest dilluns 24 d'abril, quan estava citada a declarar per l'1-O després de ser detinguda pels Mossos d'Esquadra en la seva tornada a Barcelona. Cal recordar que no s'enfronta a penes de presó.

A fons: En una providència de dues pàgines, Llarena ha demanat a l'exconsellera d'Educació que aporti la documentació que demostri que ha demanat l'empara de la seva immunitat parlamentària.

  • Així mateix, el jutge també ha requerit a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular de Vox que es pronunciïn sobre si és procedent reactivar l'ordre de detenció nacional contra ella.

Què diu Ponsatí? En l'escrit amb què ha comunicat a Llarena la no compareixença, l'advocat Gonzalo Boye ha esgrimit una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Amb aquesta, vol justificar que la demanda d'empara obligaria Llarena a deixar sense efecte la citació i la resta de mesures restrictives dels drets de Ponsatí.

Reaccions:

  • La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha reivindicat la reforma del Codi Penal que va eliminar la sedició en reacció a la plantada de Ponsatí: "El que és rellevant en aquest moment és que ara mateix tenim un Codi Penal que és adequat als estàndards europeus i provoca que els responsables dels fets de 2017 en lloc de fugir hagin de comparèixer davant la justícia", ha dit en roda de premsa.
  • El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, ha qualificat de "lamentable i pueril" l'actuació de l'eurodiputada. "És una conya més, un joc a Twitter per desviar l'atenció", ha dit, i ha conclòs: "A més de ser lamentable, respon a una estratègia per la qual el govern actual, amb Sánchez al capdavant, ha demanat que oblidem".

Què esperar? Hi ha dos escenaris probables arran de tot plegat.

  • Una és que el jutge decreti una nova ordre de detenció contra ella perquè els Mossos la tornin a detenir el pròxim cop que trepitgi Catalunya. L'article 487 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECRIM) estableix que, "si el citat no compareix ni justifica causa legítima que ho impedeixi, l'ordre de compareixença es podrà convertir en ordre de detenció".
  • L'altra és que li doni una segona oportunitat i fixi una nova data perquè es desplaci a Madrid per declarar.

D'on venim: Abans de la 'plantada', Llarena ja va advertir que fer-ho "comportarà la modificació de la seva situació personal i la seva conducció davant aquest tribunal per la força pública".