Política
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN
Procés

Batalla entre exiliats: Ponsatí acusa Puigdemont d'"instrumentalitzar" l'exili

Temps de lectura: 3 minuts
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat a carregar contra el seu propi partit i contra Carles Puigdemont a qui acusa implícitament d'"instrumentalitzar" la batalla judicial de l'exili "per tapar que s'ha tornat a l'autonomisme".

Per què és important? En una entrevista al diari Ara, la companya d'exili de l'expresident i Toni Comín torna a carregar contra l'estratègia d'una part de Junts. Ho fa pocs dies després que fes públic el seu posicionament en la roda de premsa on els tres eurodiputats valoraven la pèrdua de la immunitat per part del Tribunal General de la Unió Europea. 

Què diu? Contundent en el seu missatge contra el partit de Laura Borràs, Ponsatí assenyala que convertir el procés judicial europeu "en la batalla per la independència és un error". 

  • "S'ha exagerat amb la possibilitat d'un retorn de l'expresident Carles Puigdemont"
  • "L'independentisme necessita noves formacions per reiniciar-se. Les tres forces del Parlament, que tenen majoria absoluta, han renunciat a posar-se en una situació com la del 2017 i materialitzar la independència.

En detall: Ponsatí acusa una part de l'independentisme de supeditar el retorn de Puigdemont per tornar a fer "coses" i, mentrestant, fer polítiques pròpies de l'autonomisme.

  • Junts ha fet servir la imatge del No Surrender (No rendir-se, en anglès) i un discurs aparentment abrandat i ja jugat amb què quan torni Puigdemont, ja farem coses. Mentrestant ha pactat amb ajuntaments, diputacions, ha entrat al govern i n’ha sortit sense conseqüències clares.
  • "Comparteixo l’estratègia judicial a l’exili, però no la seva instrumentalització per tapar que s’ha tornat a l’autonomisme".
  • "Sempre he deixat molt clar que la batalla jurídica de l'exili no ens portarien a la independència".

A més: Sobre el malestar de Puigdemont i Comín per les seves paraules, assegura: 

  • "Em sap molt greu que el president Puigdemont i el conseller Comín estiguin dolguts. En política s’han de fer coses que no són les que un voldria fer per fer feliços els seus amics. Confio que a nivell personal això no serà més dolorós del necessari".

Per últim: Ponsatí creu que el camí per aconseguir la independència passa per "avisar al món que el país és independent i demanant al poble de Catalunya que defensi la sobirania davant d'una possible agressió".

  • "El que vam veure l'1-O és el màxim que Espanya pot fer. Mantenir una declaració d’independència requereix una mobilització similar. Però ara no som en aquestes circumstàncies: no estic demanant a ningú que arriï cap bandera"
  • Quan la periodista li pregunta quins riscos hauria d'assumir la gent, respon: "No em demanis que sigui específica ara. A m mi m’ha perseguit el Suprem durant sis anys i quan vulgui que em tornin a perseguir ho triaré jo. No perquè m’ho demana una periodista. Sabem que la persecució per part d’Espanya no ha parat".
  • "Hi haurà altres persones que es posaran al davant del combat per la independència. Se’ls podrà preguntar".