Política
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | EFE
Barcelona

Colau i Trias collen Collboni perquè esculli com a socis els Comuns o Junts

Temps de lectura: 2 minuts
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni
Foto: L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni | EFE

Reeditar el govern d'esquerres o facilitar una majoria de canvi. Entre aquests dos escenaris haurà de triar l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha estat pressionat durant el ple de cartipàs d'aquest divendres per Comuns i Junts perquè els esculli com a socis.

Per què és important? El PSC governa en solitari amb tan sols 10 regidors i podria ampliar l'executiu fent entrar a altres partits al govern per facilitar la governabilitat.

En profunditat: Durant el ple d'aquest divendres 28 de juliol els Comuns han pressionat Collboni perquè confeccioni un govern d'esquerres amb ells i ERC, mentre que Junts ha reclamat al PSC un executiu de canvi amb ells com a socis externs.

  • La líder de Barcelona En Comú, Ada Colau, ara a l’oposició, ha apuntat que amb els 10 regidors que té el PSC la governabilitat de la ciutat és molt complicada i l'ha emplaçat a explorar un tripartit PSC-Comuns-ERC: "Ens hi hem de posar, al més aviat possible. Barcelona no pot esperar". En el seu discurs, l’exalcaldessa ha etzibat a Collboni que és alcalde "per accident".
  • Per la seva part, Xavier Trias, també exalcalde i ara líder de Junts a la ciutat, ha avisat a Collboni que la ciutadania "va votar canvi i no recanvi" i l'ha instat a teixir pactes desde fora l'executiu. "Si vol continuïtat amb els comuns, liderarem l’oposició; si allarga la mà per fer les coses diferents, estarem al seu costat per construir una Barcelona millor", ha ofert.

En aquest sentit, el líder d'Esquerra, Ernest Maragall, ha declinat l'oferta dels Comuns d'incloure'ls en un govern amb ells i el PSC: "Nosaltres exercirem d'alternativa". I ha dit que el seu grup empenyerà “perquè el govern miri més cap al futur”.

D'altra banda: Collboni no ha abonat les teories d'una ampliació del govern municipal, que ara tan sols té 10 dels 41 regidors.

  • "Governem i governarem amb 10", ha afirmat l’alcalde. Tot i això, ha recordat que el primer govern dels Comuns de Colau, que tenia 11 regidors, va durar més d’un any en minoria. "Exerciré l’alcaldia amb diàleg i consens", ha sentenciat.