Política
Col·legi electoral a Barcelona
Foto: Col·legi electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal
Política

La JEC no revisarà els vots nuls de Madrid i Sánchez continua depenent de Junts

Temps de lectura: 2 minuts
Col·legi electoral a Barcelona
Foto: Col·legi electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit que no revisarà els vots nuls emesos a Madrid a les eleccions del passat 23 de juliol com havia demanat el PSOE. Per tant, els independentistes de Junts continuen tenint la clau per a la investidura de Pedro Sánchez.

Per què és important? Els socialistes esperaven, amb aquesta revisió, que es validessin almenys el 4,43% dels vots per tal de recuperar l'escó que va guanyar el PP amb el vot a l'estranger.

  • Però la JEC ha decidit no dur a terme aquesta revisió i, per tant, els resultats es mantenen i Sánchez segueix necessitant a Junts. 

En detall: La JEC només ha acceptat revisar tres vots impugnats. El primer, declarat nul perquè era una llista del PP trencada per la meitat.

  • El segon, un vot del PP que tenia una lletra 'S' escrita al final de la llista de candidats.
  • El tercer, un vot que tenia la llista de candidats ratllada.

La situació actual: Aquest periple ha suposat una aturada de l'entrega de credencials dels diputats per tal que el pròxim 17 d'agost puguin començar la legislatura.

  • Ni Alberto Núñez Feijóo, ni Pedro Sánchez, ni Santiago Abascal ni Yolanda Díaz han pogut entregar encara la documentació requerida. Ara ja ho podran fer.

Què en sabem? El PSOE va presentar primer la petició a la Junta Electoral Provincial (JEP) de Madrid, però no la va admetre. 

  • Aleshores va presentar un segon escrit a la JEC en considerar que la JEP estava infringint la normativa electoral per no revisar els vots nuls.
  • Per això, demanava a la JEC que revoqués la decisió de la JEP i acceptés la revisió dels vots. Fet que avui la JEC ha rebutjat tirar endavant.

En resposta: La JEC ha revalidat les reflexions de la JEP. I aquesta va determinar que acceptar la petició del PSOE implicaria una "dilatació injustificable" que afectaria "de forma desmesurada" la realització de l'escrutini general.

  • També exposa que no considera que la revisió dels vots nuls alteri "les diferències que donen lloc al resultat final", i que la pretensió del PSOE tenia "una mínima possibilitat d'èxit si només es revisessin i validessin exclusivament els vots de la seva candidatura".

A més, va valorar que la petició no era "viable jurídicament", perquè la junta electoral "té com a funció revisar amb plenitud de competències les incidències que consten a les actes de les meses electorals", i que la jurisprudència es refereix únicament a l'"obertura dels sobres per a la verificació del contingut de les actes", el que ja s'havia fet.

Categoria: Política