Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat
Exili

Els jutges conservadors aprofiten que són més per vacances i tomben el recurs de Puigdemont

Actualitzat: Dimecres, 9 d'agost de 2023. 16:03
Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat

Rebel·lió conservadora. Els dos jutges conservadors del Tribunal Constitucional han aprofitat que són majoria aquest agost per les vacances dels seus companys lletrats i han refusat el recurs de Carles Puigdemont contra la seva detenció.

Al detall: La Sala de Vacances del Constitucional ha tombat per dos vots a favor -els dels magistrats conservadors César Tolosa i Concepció Espejal- i un en contra -de la magistrada progressista Laura Díez- el tràmit del recurs de l'expresident a l'exili contra la detenció que va dictar el Tribunal Suprem pels delictes de malversació i desobediència.

  • Aprofitant que la majoria de magistrats progressistes estan de vacances, els conservadors han dictaminat que no s'ha vulnerat el dret fonamental de Puigdemont. La jutgessa progressista ha mostrat la seva disconformitat per "la urgència" de la decisió.

Què vol dir? Carles Puigdemont serà detingut si trepitja l'Estat espanyol. I aquesta decisió s'ha pres sense ni tan sols convocar el plenari del Constitucional, tal com havia ocorregut fins ara en les decisions importants que afecten els exiliats del Procés.

  • La defensa de Puigdemont reclamava que s'aixequés l'ordre de detenció fins que almenys es resolgui les mesures cautelars que han demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte a la seva immunitat europarlamentària, que va se'ls hi va revocar fa més d'un mes en primera instància a Luxemburg.

Què en diuen? La decisió arriba en plenes negociacions entre ERC i Junts i el PSOE per a la investidura al govern espanyol.

  • Jordi Turull, secretari general de Junts, ha reaccionat a la decisió del tribunal a través d'una piulada i ha denunciat una "estratègia d'Estat" contra l'independentisme.
  • A més, ha fet servir la ironia per dir que aquesta estratègia "no tanca per vacances".