Política
Felip VI mira Francisco Marín Castán durant l'acte d'obertura del nou any judicial
Foto: Felip VI mira Francisco Marín Castán durant l'acte d'obertura del nou any judicial | EFE
Bloqueig judicial

La crida del president del Suprem al PP i PSOE: "Necessitem tornar a la normalitat"

Temps de lectura: 3 minuts
Felip VI mira Francisco Marín Castán durant l'acte d'obertura del nou any judicial
Foto: Felip VI mira Francisco Marín Castán durant l'acte d'obertura del nou any judicial | EFE

Francisco Marín Castán, president interí del Tribunal Suprem, ha reclamat als partits polítics que permetin la renovació dels òrgans judicials per "tornar, com més aviat millor, a la normalitat". Ho ha fet al seu discurs per l'obertura del curs judicial aquest dijous 7 de setembre.

Per què és important? El Partit Popular (PP) i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) mantenen una eterna pugna per renovar el mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquest és l'òrgan de govern dels jutges espanyols i els magistrats conservadors, que són majoria, en bloquegen la renovació des de fa gairebé cinc anys. Tot plegat afecta l'activitat dels òrgans que en depenen, tan importants com el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional.

Què diu? Castán ha reivindicat que "el Tribunal Suprem necessita, com més aviat millor, tornar a la normalitat i no pot fer-ho sense una acció política decidida. És l'hora dels grans polítics i dels grans demòcrates".

  • "El bon funcionament de la Justícia ha de ser un assumpte d'Estat", ha afegit, tot recordant que les democràcies moren en debilitar-se les institucion i demanant posar la Justícia per sobre dels "interessos partidistes".
  • Per fer-ho, ha citat l'obra 'Como mueren las democracias', de Steven Levitsky i Daniel Ziblatt, i ha recordat que les institucions europees han cridat l'atenció a Espanya diverses ocasions pel tema.
  • "Em veig en la necessitat, un cop més i com ja va fer anys anteriors el meu predecessor, d'emplaçar aquí els responsables de les diferents forces polítiques amb representació parlamentària que, amb urgència, arribin a un acord".

Context: L'eterna pugna entre el PP i el PSOE manté Espanya en una greu crisi institucional. El bloqueig de la justícia mai no s'havia produït al país, la constitució de la qual obliga a renovar els òrgans cada cinc anys.

  • El CGPJ va exhaurir el seu mandat el 2018 i  qui era el seu president, Carlos Lesmes, va dimitir el 2022 a tall de denúncia pels llavors quatre anys amb els estaments judicials bloquejats.
  • El govern espanyol, format pels socialistes i Unides Podem, va intentar forçar-ne la renovació amb una reforma de llei, però els populars van recórrer el text i el Tribunal Constitucional va tirar-lo enrere.
  • Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez van parlar-ne durant la seva darrera trobada amb motiu de les negociacions per la investidura del pròxim president del govern espanyol. El líder popular i el socialista no van concretar res.

A més: Marín Castán no ha fet referència a una altra carpeta de l'actualitat politicojudicial, com és l'amnistia del 'procés' que exigeixen Esquerra Republicana (ERC) i Junts per negociar una eventual investidura de Pedro Sánchez.

Categoria: Política