Política
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE
Congrés dels Diputats

Junqueras reivindica l'ús del català al Congrés i aparta Junts de la fita històrica

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | EFE

Batalla pel protagonisme. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha reivindicat l'ús del català que a partir d'aquest dimarts es farà al Congrés dels Diputats i ha apartat Junts de la fita històrica.

Per què és important? Esquerra i Junts segueixen disputant-se el protagonisme de les negociacions amb el govern espanyol per esgarrapar concessions a favor de Catalunya.

Què ha dit? En una atenció als mitjans davant del Congrés dels Diputats, on a partir d'avui es podrà sentir el català, el líder d'ERC ha celebrat que gràcies a ERC i a l'acord signat amb el PSOE "avui tenim el resultat d'aquest acord".

  • En aquest sentit, Junqueras ha volgut reivindicar el paper de la seva formació i ha retret el cop de volant de Junts, que abans criticava els republicans per negociar amb el govern espanyol: "ERC està acostumada a treballar per aconseguir qüestions tan rellevants com aquesta, però també qüestions tan rellevants com treure els presos de la presó, reformar el Codi Penal, suprimir la sedició, reformar la malversació, i esperem que Junts, que ara es vol sumar a l'estratègia negociadora, contribueixi a aconseguir alguna cosa semblant a aquestes coses que ERC ja ha aconseguit".

D'altra banda: Els 27 països de la Unió Europea es resisteixen a prendre una decisió en ferm sobre la petició d'Espanya de fer oficial l'ús del català, l'euskera i el gallec a la Unió Europea fins que no hi hagi sobre la taula un dictamen jurídic del Consell de la UE sobre les conseqüències de la mesura i l'anàlisi del seu impacte econòmic i pràctic en el funcionament a les institucions.

  • En una reunió que s'ha allargat 40 minuts i on han participat els diferents ministres d'Assumptes Generals de la Unió Europea, s'ha conclòs, sense votar, que les delegacions necessiten "més temps" per estudiar l'afer.
  • Una vintena de ministres han pres la paraula i han expressat dubtes i la presidència de torn, que l'exerceix Espanya, n'ha pres nota de les posicions dels membres de la UE i ha anunciat que el Consell "reprendrà l'assumpte en una reunió futura", sense concretar dia i hora.
Categoria: Política