Política
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | Parlament Europeu
Independentisme

El govern espanyol demana a l'Europol desvincular l'independentisme del terrorisme

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | Parlament Europeu

El govern espanyol es doblega a les exigències de Carles Puigdemont perquè Junts doni suport a Pedro Sánchez. El ministeri de l'Interior va sol·licitar aquest dimarts formalment a l'Europol que desvinculi l'independentisme del terrorisme. Una demanda que va reclamar l'expresident de la Generalitat a l'exili durant la conferència de Brussel·les, on va fixar les condicions del seu suport a la investidura. 

Per què és important? L'executiu de coalició ha concedit una de les demandes de Puigdemont per aconseguir els seus vots.

En profunditat: Tal com ha avançat El Mundo, el govern espanyol, a través del director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), Manuel Navarrete, va demanar ahir per carta a la directora executiva de l'Europol, Catherine De Bolle, "sol·licitar la rectificació dels epígrafs amb la fi que les al·lusions a l'independentisme català s'eliminin de l'apartat de terrorisme".

  • "S'infereix que els moviments independentistes catalans i bascs serien considerats com organitzacions terroristes", lamenta el director del CITO. En aquest sentit, el govern espanyol apunta que en realitat es volia fer referència "exclusivament a les organitzacions ETA i Resistencia Gallega".
  • I a l'epígraf sobre Extremismes Violents "es fa menció a les dinàmiques de determinats col·lectius, entre els que se cita l'independentisme, relatives a la realització d'escarnis i crema de banderes espanyoles. Sense mencionar en cap cas, que aquesta activitat tingui relació amb el terrorisme".

D'on venim? Puigdemont va advertir que "no es pot negociar amb qui ens considera la segona amenaça més important després del terrorisme gihadista i demana a l'Europol que ens tracti de terroristes". L'expresident es referia a l'Informe de Situació i Tendències del Terrorisme a la Unió Europea que l'Europol va publicar aquest estiu i on s'incloïa l'independentisme. 

  • El document situava l'independentisme català i basc com els "més actius i violents" d'Espanya i asseverava que "combinen separatisme amb visions extremistes d'esquerres".