Política
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE
Investidura

El PSOE vol accelerar les negociacions per investir Sánchez a l'octubre

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE

El PSOE trepitja l'accelerador. Els socialistes volen posar l'última marxa a les negociacions amb l'independentisme per buscar una investidura ràpida del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, cap a l'octubre.

En dates: Sánchez té marge fins al 27 de novembre per ser investit. Així que tot i que pot esprémer al màxim el calendari, els socialistes esperen arromangar-se i lligar els avals per convocar el ple a l'octubre. Des de Ferraz pensen que contra més s'allargui el diàleg més es pot complicar-se tot.

Situació actual: Al líder del PSOE només li serveix el 'sí' de Junts. I això és el que està negociant amb els de Carles Puigdemont. És per això que, si Coalición Canaria no canvia el seu vot, Sánchez ha de recollir 178 vots a favor i 172 vota en contra de la seva candidatura, majoria absoluta. Això faria innecessària una segona votació, però els socialistes deixaran marge per si de cas.

En profunditat: Els socialistes creuen que fixar ja una data concreta podria augmentar el risc de fracàs, per això només diuen que volen buscar la via ràpida per tancar-la contra abans millor. En aquest sentit, la setmana que ve, entre dilluns o dimarts, el rei d'Espanya convocarà una nova ronda de consultes amb els partits davant de la investidura fallida del líder del PP, Alberto Núñez-Feijóo. Sánchez presentarà al monarca les esperances de recollir una majoria absoluta, tot i que els independentistes no es trobaran amb el Borbó.

  • La primera data possible és la setmana del 10 d'octubre, però és complicada perquè cau pel mig la festa nacional d'Espanya el 12. La segona opció és la setmana del 17. Aquesta seria perfecte, tot i que la més ràpida, i tindríem nou president abans d'acabar el mes. La setmana del 24 també seria factible, tot i que també complicada perquè Sánchez ha de viatjar a Brussel·les el 26 i 27 per participar en el ple europeu.
  • Si no s'aconsegueix convocar el ple d'investidura per l'octubre, encara quedarà tot el novembre. Gairebé quatre setmanes de marge perquè s'hagi de convocar eleccions de nou. Un escenari que no contemplen els socialistes.