Política
L'expresident Carles Puigdemont i la líder de Sumar Yolanda Díaz
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i la líder de Sumar Yolanda Díaz | EFE
Amnistia

Sumar proposa amnistiar des del 2013 totes les "accions" per assolir la independència

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident Carles Puigdemont i la líder de Sumar Yolanda Díaz
Foto: L'expresident Carles Puigdemont i la líder de Sumar Yolanda Díaz | EFE

Surt a la llum la proposta d'amnistia de Sumar. La formació encapçalada per Yolanda Díaz ha posat sobre la taula una llei que exoneri totes les "accions o omissions d'intencionalitat política vinculades a l'objectiu d'assolir l'autodeterminació tipificades com infraccions penals o administratives" des de l'1 de gener de 2013 fins al moment d'entrar en vigor l'amnistia.

Per què és important? Aquesta és l'única proposta que s'ha fet a l'independentisme des d'un partit que forma part de govern espanyol per entregar una llei d'amnistia a l'independentisme.

En profunditat: Segons publica El Periódico, Sumar aposta per amnistiar des d'abans de la consulta del novembre del 2014 i del referèndum del 2017. La coalició d'esquerres espanyola ha marcat l'inici de la mesura de gràcia en la resolució delm Parlament del 2013, quan es va aprovar la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble català.

  • D'altra banda, en aquesta llei d'amnistia, que ja està estudiant Junts, també s'inclou els agents de policies espanyols processats per les dures càrregues durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. En aquest sentit, en canvi sí que queda exclosa la causa de l'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs.

Què diu en concret? "Tindrà en qualsevol cas aquesta consideració tot acte relacionat amb la preparació, organització, convocatòria, finançament, afavoriment, promoció, execució i celebració tant del procés participatiu relatiu a la consulta sobre el futur polític de Catalunya de 9 de novembre de 2014, com del referèndum d'autodeterminació d'1 d'octubre de 2017, així com tot el desenvolupat en la via pública o per qualsevol altre mitjà en defensa d'aquest referèndum o realitzat com a protesta contra les decisions governamentals o judicials encaminades a impedir la seva celebració o a perseguir penalment o administrativament als seus responsables", publica El Periódico.

 

 

Categoria: Política