Política
El ministre d'Afers Exteriors, Manuel Albares
Foto: El ministre d'Afers Exteriors, Manuel Albares | EFE
Unió Europea

Espanya encarrega un informe per desencallar l'oficialitat del català a la UE

Actualitzat: Dimarts, 24 d'octubre de 2023. 12:20
Temps de lectura: 2 minuts
El ministre d'Afers Exteriors, Manuel Albares
Foto: El ministre d'Afers Exteriors, Manuel Albares | EFE

El govern espanyol ha encarregat un estudi per estimar els costos de fer oficial el català, així com el basc i el gallec, a les institucions europees. L'objectiu, desencallar el procés d'oficialització, que encara no ha superat els primers passos. De fet, el ministre José Manuel Albares s'ha compromès a presentar una "proposta adaptada" que impedeixi que altres llengües puguin també demanar l'oficialitat, sent aquesta la por d'alguns països.

En resum: Els 27 han tractat el reconeixement de les tres llengües cooficials a Espanya el matí d'aquest dimarts 24 d'octubre, però les reticències d'alguns membres alenteixen la qüestió i el govern espanyol ha mogut fitxa per accelerar el procés.

Què en sabem? Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han debatut per segon cop la petició del govern espanyol per incloure les tres llengües en el règim lingüístic de la UE. 

  • L'agenda de la trobada d'aquest dimarts 24 d'octubre ha inclòs l'assumpte en el primer punt i s'ha debatut breument i sense decisions.
  • Durant la seva intervenció, el ministre José Manuel Albares ha explicat l'encàrrec d'aquest estudi per resoldre els dubtes legals i financers que alguns membres demanen abans d'estudiar el fons de la qüestió.
  • Aquest estudi busca fer una "proposta adaptada" a Espanya perquè altres llengües no puguin emparar-se en la reforma per demanar la seva oficialitat. La proposta indicarà que l'oficialitat del català, el basc i el gallec "es limita al cas espanyol" perquè "compleix requisits únics a la Unió".

Tanmateix: Els instants previs han servit per determinar l'oposició de, per exemple, Letònia. Krisjani Karins, ministre d'Afers Exteriors, ha advertit a l'entrada a la reunió que no "dedicarà temps" a discutir sobre el reconeixement del català, el basc i el gallec.

  • "No crec que ara mateix sigui l'assumpte número u que haguem de discutir, el nostre principal problema", en paraules de Karins, que ha insistit que Europa té "sobre la taula molts assumptes geopolítics i sobre posició estratègica" que cal debatre.
  • "És aquesta la qüestió a la qual hem de dedicar el nostre temps i centrar-nos ara mateix", ha conclòs.

A partir d'ara: Encara no hi ha un calendari sobre la taula per sotmetre l'assumpte a votació, però el govern espanyol espera que els resultats de l'informe permetin avançar sense perjudicar les negociacions que el PSOE du a terme amb Junts i ERC. En aquest sentit, el plat fort és la seva aposta per l'amnistia al procés que demanen els partits independentistes a canvi d'investir president novament Pedro Sánchez.