Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE
Investidura Sánchez

El PSOE negocia el 'lawfare' amb Puigdemont a Bèlgica per desbloquejar l'acord

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE

Últim estira-i-arronsa entre Junts i PSOE per arribar, o no, a un acord. El número tres dels socialistes, Santos Cerdán, ha tornat a desplaçar-se fins a Brussel·les (Bèlgica) per negociar els casos de 'lawfare' amb l'expresident Carles Puigdemont i intentar aconseguir els vots de Junts per la investidura de Pedro Sánchez.

Què vol dir? L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va plantar-se aquesta setmana passada després de conèixer l'abast de l'amnistia pactada amb ERC. Junts considera que deixa "soldats tirats", en referència als casos de 'lawfare': cas Volhov, cas Borràs, cas Pujol, etc.

  • El secretari general de Junts, Jordi Turull, va argumentar que deixar fora els casos de 'lawfare', és a dir la persecució judicial per motiu ideològic, era fer una "amnistia per a VIPs". És per això que, sota aquest argument, van refredar l'acord amb el PSOE a falta de tancar aquesta carpeta, que ara es preveu imminent.

Situació actual: La presidenta de Junts, Laura Borràs; el secretari general, Jordi Turull; el president parlamentari, Albert Batet; i altres alts càrrecs del partit estan avui reunits a Brussel·les amb l'enviat del govern espanyol, Santos Cerdán, per desencallar l'acord que ara mateix -a falta de l'aval del PNB- facilitaria la investidura de Sánchez.

  • D'altra banda, l'equip negociador de Junts reclama tornar a redactar el paràgraf de la llei d'amnistia que explica l'aplicació de la mateixa per no deixar-la en mans de la interpretació dels jutges espanyols. Els postconvergents demanen més matisos i també més intenció, no volen que sigui una moneda de canvi sinó un punt de partida per reconèixer que l'1-O "no va ser delicte", publica Puigdemont.