Política
Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid
Foto: Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid | EFE/ Rodrigo Jiménez
Consell General del Poder Judicial

Clatellot dels jutges a Sánchez en la seva declaració institucional contra l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid
Foto: Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid | EFE/ Rodrigo Jiménez

El nucli dur dels jutges també hi van amb tot. El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat una declaració institucional contra l'amnistia que negocien el PSOE, Sumar, ERC i Junts per investir Pedro Sánchez novament president del govern espanyol.

Per què és important? La pretesa llei d'amnistia que ha de perdonar les causes i condemnes relacionades amb el procés independentista ha aixecat un escàndol en el sector conservador de la societat espanyola. Un exemple són les protestes a la seu del PSOE a Madrid, que han obligat la Policia Nacional a fer càrregues i detenir tres indignats.

A fons: La declaració ha estat aprovada amb els vots a favor de vuit jutges conservadors, cinc en contra dels progressistes i un vot en blanc.

  • Vicente Guilarte, president del CGPJ, és el magistrat que ha votat en blanc i ho ha fet perquè, sense estar d'acord amb l'amnistia, creu que l'òrgan de govern dels jutges no hauria de ficar-se en el terreny polític.
  • El sisè integrant del bloc progressista no ha votat perquè ni tan sols hi ha assistit en considerar que la convocatòria del ple per aprovar aquesta declaració era "manifestament il·legal" i contrària "a les funcions constitucionals" del CGPJ.

Què diuen? Els jutges carreguen fort contra Pedro Sánchez, a qui acusen d'anar contra l'alternança política en voler ser investit president pactant aquesta llei d'amnistia, i l'assenyalen per "confondre l'interès d'Espanya" amb el seu interès propi.

  • "El CGPJ expressa amb aquesta declaració la seva intensa preocupació i desolació pel que la projectada llei d'amnistia suposa de degradació, quan no d'abolició, de l'estat de dret a Espanya, explica el document, al qual ha tingut accés Europa Press.
  • "La concessió d'una amnistia en el nostre actual sistema constitucional constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals i del mateix sistema de divisió de poders en què s'inspira la nostra Constitució", afegeixen.
  • Els jutges també defensen que les sentències contra els líders independentistes i altres condemnats pel procés s'han fet amb "pulcritud processal" i reivindiquen mantenir els seus efectes.

Tanmateix: Els vocals progressistes, que han votat en contra, critiquen principalment que ni tan sols hi ha una proposició de llei registrada al Congrés dels Diputats

Categoria: Política