Política
Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, amb Pedro Sánchez
Foto: Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, amb Pedro Sánchez | EFE
Investidura Sánchez

El PSOE acorda amb Junts un mediador internacional i negociar l'autodeterminació

Temps de lectura: 2 minuts
Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, amb Pedro Sánchez
Foto: Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, amb Pedro Sánchez | EFE

Acord total. El PSOE i Junts han firmat, a través dels seus secretaris de partits, un acord polític que se sustenta sobre l'amnistia -ja pactada amb ERC- introduint nous matisos com: negociar sobre el referèndum, tenir en compte el 'lawfare' i incloure un mediador internacional.

Per què és important? Els socialistes s'han plegat a les exigències dels postconvergents i cediran a gairebé totes les demandes de Junts, excepte la celebració d'un referèndum.

En detall: La firma s'ha efectuat aquest matí per part del secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. Del document firmat es desprén que les concessions del PSOE són a canvi que Junts doni estabilitat al futur govern de Pedro Sánchez. "Estabilitat de la legislatura, subjecta a avenços i compliments dels acords", assevera el pacte.

Els acords: Un mediador "internacional" que acompanyi, verifiqui i segueixi el procés de negociació i dels acords. Negociar i debatre sobre la celebració del referèndum, tot i que els socialistes es remeten a una ampliació de l'Estatut d'Autonomia català. La llei d'amnistia que inclogui els casos de 'lawfare'. Ampliar la participació "directa" de Catalunya a les institucions europees en assumptes catalans.

  • A canvi de tot això, Junts brida els seus vots per fer president Sánchez i donarà estabilitat a la seva legislatura.

Què han dit? El número 3 del partit socialista espanyol ha assegurat que amb aquesta entesa arriba "una oportunitat històrica per resoldre un conflicte" i s'obre una "nova etapa". El secretari d'organització del PSOE ha celebrat que gràcies a aquest acord es pugui frenar a la dreta i l'extrema dreta espanyola.

Categoria: Política