Política
La portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras | Europa Press
Investidura

Junts medita abstenir-se per disconformitat amb el discurs de l'amnistia de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras | Europa Press

Contratemps que ho podria fer saltar tot pels aires. El discurs de Pedro Sánchez sobre l'amnistia ha generat malestar entre alguns dirigents de Junts i ha provocat que s'obri un debat intern sobre la intenció de vot que podria posar en perill la investidura del candidat socialista.

Què en sabem? El discurs d'obertura de la sessió d'investidura de Sánchez ha justificat la tramitació de la llei d'amnistia, i ho ha fet adduint que el "perdó" a l'independentisme farà retornar Catalunya "al camí del seny i la reconciliació". Aquestes paraules han provocat malestar a Junts i ha fet que s'obri un debat intern sobre si "donar-li un ensurt" i abstenir-se, enviant a Sánchez a una segona volta.

  • Alguns satèl·lits mediàtics de Junts com Agustí Colomines ha estat el primer que ha advertit d'aquesta possibilitat. Després s'hi ha sumat Pilar Rahola, que entrevistada a ElNacional, ha revelat que la formació postconvergent està "treballant" i valorant l'opció de l'abstenció. De fet, la periodista ha reclamat que no s'investeixi el candidat socialista en la primera votació per contestar "l'aixecada de camisa" del discurs del candidat socialista.

Situació actual: Míriam Nogueras, portaveu parlamentària de Junts, ha estat absent del seu escó des que s'ha reprès la sessió després del discurs inicial de Sánchez que ha abordat l'amnistia i els pactes amb l'independentisme. En aquest sentit, segons ha avançat Rac1, Nogueras ha mantingut una reunió amb Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, per abordar el malestar dels postconverfents amb les paraules del candidat socialista.

  • Tot i això, no serà fins demà que es resolgui el misteri sobre el posicionament polític i la intenció de vot de Junts, quan prendrà el torn de paraula després d'Esquerra Republicana.

Què pot passar? Si finalment el malestar acaba provocant un cop de timó a Junts i la formació independentista s'absté, la investidura de Sánchez es veurà forçada a anar a una segona volta. Aquesta seria convocada dissabte, 48 hores després de la primera sessió. 

  • En aquesta segona volta, Sánchez ja no requereix majoria absoluta, sinó que necessitaria més vots a favor que en contra. Així, també necessitant el beneplàcit dels postconvergents.