Política
La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passant per davant de Pedro Sácnhez
Foto: La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passant per davant de Pedro Sácnhez | EFE
Investidura

El PSOE respira alleugerit quan confirma el 'sí' de Junts a través de Twitter

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passant per davant de Pedro Sácnhez
Foto: La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passant per davant de Pedro Sácnhez | EFE

Junts votarà que sí. Així ho ha anunciat a Rac1 la portaveu parlamentària dels postconvergents, Míriam Nogueras, i així ha tingut la confirmació definitiva el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, que ha respirat tranquil en veure el tuit de la ràdio privada catalana. 

Per què és important? Els set diputats de Junts són essencials pel PSOE, que necessita els seus vots per traspassar la majoria absoluta situada en 176 escons. Sense l'aval dels postconvergents Sánchez hauria d'anar a una segona volta i hauria de recollir més vots a favor que en contra.

Què ha passat? Des de la tribuna de premsa del Congrés, just quan iniciava la sessió aquest dijous, s'ha pogut presenciar l'escena que confirmava la tranquil·litat del negociador socialista amb Junts. El diputat del PSOE, José Zaragoza, un cop ha llegit el tuit on Junts confirmava el seu 'sí', l'ha ensenyat al seu company Cerdán amb un somriure d'orella a orella. El secretari d'organització s'ha posat les ulleres, ha forçat la vista perquè els separen 5 escons i mentre arronsava les espatlles amb un gest irònic ha pronunciat: "Home...".

  • Nogueras ha argumentat que "s'han donat les condicions que s'havien de donar" per segellar definitivament l'acord amb els socialistes, després d'una jornada ahir de dubtes i desavinences.

D'on venim? El discurs d'obertura de la sessió d'investidura de Sánchez va justificar la tramitació de la llei d'amnistia, i ho va fer adduint que el "perdó" a l'independentisme farà retornar Catalunya "al camí del seny i la reconciliació". Aquestes paraules van provocar malestar a Junts i va fer que s'obrís un debat intern sobre si "donar-li un ensurt" i abstenir-se, enviant a Sánchez a una segona volta.

  • Aquest malestar va precipitar una trobada urgent. Nogueras va mantenir una reunió amb Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, per abordar el problema, que es va resoldre amb un canvi de discurs de Sánchez en la rèplica a Junts.