Política
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | EFE
Investidura

Sánchez és investit gràcies al canvi de rumb negociador de Junts

Congrés dels Diputats.
Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | EFE

Sánchez reedita la seva presidència. El PSOE ha aconseguit tirar endavant la investidura gràcies a un canvi de rumb històric de Junts obrint una nova etapa de negociació.

Per què és important? El secretari general socialista podrà seguir governant Espanya gràcies al suport de l'independentisme.

En profunditat: Amb un total de 179 vots a favor, Sánchez ha aconseguit sortir indemne del nou obstacle polític que ha estat l'ajustat resultat de les eleccions generals, que abocava el PSOE a pactar peti qui peti amb totes les formacions independentistes.

  • Després de llimar unes últimes discrepàncies per les formes i el relat exposat durant el discurs inicial a la investidura, Junts ha votat a favor de la candidatura de Sánchez a canvi d'encetar un procés de negociació que portarà al líder socialista a "suar" cada acord que vulgui aprovar. Els postconvergents obligaran el president espanyol a complir amb tots els acords i fer passos endavant en la resolució del conflicte territorial català si aquest vol fer rodar amb normalitat la seva legislatura.
  • D'altra banda, Esquerra, que ha aconseguit grans concessions com el traspàs de Rodalies, la condonació de part del deute català i l'amnistia, ha donat suport a Sánchez i s'ha congratulat de rebre en aquest marc de diàleg als seus socis independentistes de Junts.

Situació actual: El PP no ha aconseguit recollir més suports parlamentaris que l'extrema dreta de Vox i el diputat d'UPN. Després de molts mesos d'agitar les bases socialistes i intentar provocar una rebel·lió interna per fer saltar diputats trànsfugues, els populars han assenyalat per Twitter cada un dels socialistes que han votat Sánchez acusant-los "d'entregar" els seus principis. 

A partir d'ara: Tot i que l'independentisme ha estat qui ha permès que hi hagi nou govern a Espanya, el cert és que l'amnistia encara no està garantida. Encara ha de ser aprovada i filtrada pels tribunals espanyols. La mesura de gràcia podria ser tombada i esgarrar tots els esforços pactistes del PSOE amb l'independentisme.

  • Tot i això, tant el govern espanyol com els juristes que han confeccionat la llei d'amnistia afirmen amb total contundència que la norma és "legal" i "completament constitucional" i que a molt tardar entrarà en vigor cap a la primavera d'aquest 2024.