Política
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE
Congrés

Sánchez diu que la marxa de Podem no posa en perill la legislatura

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE

El president del govern espanyol considera que el divorci entre Sumar i Podem no posa en perill l'estabilitat de la legislatura. 

Per què és important? Les diferències entre Podem i Sumar cada vegada són més notòries. El partit de Ione Belarra ha mostrat el seu desacord en diverses ocasions amb la formació que lidera la segona vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball. 

Què diu? Pedro Sánchez ha reaccionat al trencament entre Sumar i Podem i assegura que aquest fet obligarà al PSOE a "negociar més" al Congrés. 

  • Tot i això, el socialista treu ferro a la qüestió i considera que no hi ha perill en l'estabilitat de la legislatura perquè totes les formacions afectades "compartim conquestes socials". 

En detall: Sánchez es va assabentar de la ruptura per la premsa, i posteriorment va parlar amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, mentre que el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, ho va fer amb la secretària general de Podem, Ione Belarra.

Què en sabem? La tensió ha acabat d'explotar. Podem i els seus cinc diputats abandonen el grup de Sumar al Congrés de diputats. 

  • Sumar passarà de tenir 31 representants a la cambra baixa a tenir-ne 26. 
  • Els cinc diputats de Podem marxen al Grup Mixt, on fins ara només hi havia tres diputats, els del BNG, UPN i Coalició Canària.

El motiu: Aquesta decisió es produeix després que Podem s'hagi quedat sense ministeris a càrrec seu i sense veu al Congrés. 

  • Podem considera que el PSOE i Sumar "han expuslat" la formació d'esquerres del govern espanyol. A més, asseguren que és "impossible" fer "transformacions" dins del partit polític de Yolanda Díaz. 

D'on venim? La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat en un missatge a la plataforma X que aquest és un pas "difícil" però "imprescindible per continuar transformant el nostre país", perquè "fa falta una esquerra feminista, ecologista i transformadora".

Previsions: El trencament entre les dues formacions pot tenir efecte també a la majoria de la investidura, que amb Podem suma 179 diputats, tres per sobre la majoria absoluta.

  • Fonts de Podem ja havien advertit que negociarien les lleis pel seu compte, mentre que Sumar perfilava un reglament de grup per assegurar la disciplina dels diputats.