Política
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats
Amnistia

Els lletrats del Congrés dubten que l'amnistia sigui constitucional

Temps de lectura: 2 minuts
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats

Un nou informe dels lletrats del Congrés posa en dubte ara la constitucionalitat de la llei d'amnistia. 

Per què és important? L'amnistia va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. A més, fa dos mesos els lletrats del Congrés emetien un altre informe en què sentenciaven que "no existia una contradicció evident" amb la Constitució, però ara consideren que sí que n'hi pot haver. 

Què en sabem? El text, presentat per la Comissió de Justícia, assenyala dubtes sobre que la llei d'amnistia podria arribar a contradir la Carta Magna espanyola i que potser faria falta reformar la Constitució perquè encaixés.

  • "La iniciativa continguda en aquesta proposició planteja dubtes que pugui tenir cabuda a la Constitució", resumeixen. 
  • Primer, es detalla que l'amnistia no està "contemplada entre les competències de les Corts Generals descrites a l'article 66.2 ni atribuïda per cap altre article de la Constitució". 
  • A més, en el text que ha avançat La Vanguardia, també es critica que la proposta de llei empri com a justificació el precedent de l'amnistia de 1977: "L'afirmació que l'amnistia prèvia a la Constitució formés part del pacte constitucional originari genera dubtes que pugui constituir la premissa a partir de la qual es pugui deduir que l'amnistia com a figura jurídica estigui permesa per la Constitució”.

D'on venim? Tot i això, el primer informe sí que va admetre l'existència de "possibles motius d'inconstitucionalitat", però descrivia que calia comptar amb més doctrina del Tribunal Constitucional.

Per acabar: L'informe dels juristes del Congrés serà analitzat per la Comissió pertinent abans de ser aprovat el text final per a enviar-ho al Senat. 

  • PSOE no va aconseguir tancar del tot un acord amb ERC i Junts aquest dimarts a les esmenes proposades.
  • El Congrés té previst reprendre aquesta setmana la tramitació de la proposició de llei d'amnistia, que es debatrà en ponència aquest mateix dijous per, posteriorment, elevar-la a la Comissió de Justícia.