Política
José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol
Foto: José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol | Parlament Europeu
Immigració

Zapatero celebra la cessió de competències d'immigració a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol
Foto: José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol | Parlament Europeu

José Luis Rodríguez Zapatero troba bé que el govern espanyol vulgui delegar les competències d'immigració a Catalunya i a d'altres comunitats autònomes. 

Per què és important? Enmig de la polèmica que ha generat la possibilitat de cessió de la gestió de la immigració a la Generalitat, l'expresident s'ha mostrat molt favorable a cedir a les comunitats autònomes aquesta competència. 

Què diu? A la sortida d'un acte organitzat per Nova Economia Fòrum, acompanyat del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, i de la portaveu i ministra d'Educació, Pilar Alegría, l'expresident ha destacat el paper històric d'Espanya com a país d'acollida. 

  • "Espanya és un país exemplar en allò que és l'actitud envers la immigració”.
  • "Aquest és un país d'acollida, que deu molt a la immigració i que ha estat un país d'emigrants".
  • "Devem a la immigració els èxits econòmics que estem vivint". 

Zapatero ha reconegut que moltes de les intervencions en aquesta matèria es poden resoldre millor des d'administracions de més proximitat amb la ciutadania.  

  • "La immigració abasta una faceta tan àmplia d'intervenció de polítiques públiques que moltes es fan amb més eficàcia per les comunitats autònomes i que l'Estat delegui em sembla bé".

En detall. Zapatero ha admès que no entén que des d'alguns partits s'afirmi que aquesta mesura seria inconstitucional i ha recordat que l'article 152 de la Constitució preveu la delegació de competències de l'Estat a les comunitats. 

  • "És un article de la Constitució Espanyola, no és un article de la Constitució francesa"
  • "Alguns ja acabaran considerant inconstitucional la Constitució".
  • "Les posicions conservadores de la dreta faran que gairebé tot sigui inconstitucional en aquest país”.

L'expresident també ha recordat que quan ell era cap de l'Executiu, l'Estatut d'Autonomia català del 2005 ja va contemplar la possibilitat de "lleis orgàniques de delegació o transferència de competències, i una de les que es contemplava era la immigració”.

  • Ha destacat que el Parlament català ja aleshores "volia assumir competències en matèria d'immigració".

Context. La possibilitat que el Govern de Pedro Sánchez cedeixi les competències d'immigració a Catalunya és fruit d'un acord entre PSOE i Junts a canvi de l'abstenció dels de Puigdemont en la convalidació de tres reials decrets. 

Categoria: Política
Etiqueta: Migracions