Política
Francisco Martínez, exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior
Foto: Francisco Martínez, exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior | RAC1
Operació Catalunya

La mà dreta de Fernández Díaz nega l'operació Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Francisco Martínez, exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior
Foto: Francisco Martínez, exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior | RAC1

Aquest dimarts, Francisco Martínez Vázquez, qui va ser el número 2 de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l'Interior durant l'època en què es va posar en marxa l'operació Catalunya, ho ha negat tot. 

Per què és important? Sovint s'ha assenyalat a Francisco Martínez Vázquez com al cervell de l'operació Catalunya. Els mitjans han publicat gravacions i missatges entre ell i tot un grapat de comissaris de la policia patriòtica perquè ell era l'enllaç entre la cúpula del Ministeri de l'Interior i els comandaments policials que s'encarregaven d'investigar l'independentisme i, per tant, rebia pràcticament tota la informació sobre les operacions en marxa. 

Què diu? En una entrevista a RAC1, Francisco Martínez ha trencat el silenci i ha afirmat que l'operació Catalunya "no va existir". 

  • "Jo no era el cervell i nego la major. Operació Catalunya és un terme molt desafortunat, generat de manera mediàtica", ha dit. "Els que érem al ministeri de l’Interior no vam tenir prou habilitat per desmentir-ho en el seu moment".
  • Tot i això, Martínez sí que admet que es va investigar l'independentisme, però que es va fer a partir d'indicis i que mai hi va haver investigacions prospectives: "Mai se’m va informar ni se’m va posar sobre la taula cap investigació que no estigués basada en indicis de comissió de delictes. Les investigacions prospectives no només estan prohibides a Espanya, també a qualsevol estat de dret".
  • Martínez ha volgut subratllar que "els càrrecs polítics del ministeri no donen ordres sobre què s’ha d’investigar i què no".
  • A més, ha negat que el ministeri ordenés investigar Artur Mas. 

També, ha negat que existís una operació premeditada per fer caure la Banca Privada d'Andorra.

  • "Fins on jo tinc coneixement, no va existir cap operació. Tinc molt clar que carregar-se un banc no està a l’abast de cap funcionari d’Interior. Però hi ha d’haver mecanismes de reparació, és clar que sí". 
  • Tot i això, aquest mateix gener els mitjans van publicar nous documents que certifiquen que els titulars de la BPA van rebre pressions de la denominada policia patriòtica que dirigia Jorge Fernández Díaz perquè els aportessin de forma il·legal dades bancàries de la família Pujol. 
  • També a 8TV, el detectiu privat Paco Marco ja va destapar l'Operació Andorra: una trama corrupta dels poderosos andorrans que van tapar amb l'Operació Catalunya. 

Per acabar: A més de negar l'operació Catalunya i l'operació Andorra, Martínez també ha dit que "tampoc no va existir" l'operació Kitchen, és a dir, l'espionatge a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, per aconseguir informació que pogués comprometre alts càrrecs del partit.  

Categoria: Política