Política
El diputat d'ERC Ruben Wagensberg
Foto: El diputat d'ERC Ruben Wagensberg | Viquipèdia
Cas Tsunami

Un diputat d'ERC s'exilia a Suïssa per la pressió del cas Tsunami

Temps de lectura: 2 minuts
El diputat d'ERC Ruben Wagensberg
Foto: El diputat d'ERC Ruben Wagensberg | Viquipèdia

El diputat d'ERC al Parlament de Catalunya Ruben Wagensberg s'ha exiliat a Suïssa per la pressió de la justícia espanyola pel cas Tsunami Democràtic. 

Per què és important? El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón va reactivar la causa del cas Tsunami el passat mes de novembre. El jutge va imputar a Carles Puigdemont, Marta Rovira i 10 persones més per un delicte de terrorisme. 

Què en sabem? Segons ha avançat RAC1, el diputat d'ERC i membre de la mesa del Parlament Ruben Wagensberg ha marxat a Suïssa per la pressió del cas Tsunami. El republicà es troba a Ginebra per assessorar-se amb organitzacions de drets humans i advocats internacionals pel seu cas. 

  • La marxa del diputat es deu als últims moviments del jutge García-Castellón que insisteix a relacionar les manifestacions i mobilitzacions de Tsunami Democràtic amb un delicte de terrorisme. 

Què diu? Segons RAC1, el diputat d'ERC fa temps que pensa que la justícia espanyola el té com a objectiu. Tot i això, Wagensberg considera que la causa del Tsunami és un invent de cap a peus, però igualment ha decidit marxar a l'exili. 

  • La decisió la va prendre a principis d'aquest 2024, quan va veure que la maquinària del jutge García-Castellón es posava en marxa. 
  • El diputat assegura que l'atac del magistrat del cas Tsunami li ha provocat problemes de salut mental greus. Assegura que les notícies, articles i moviments del jutge parlant d'ell com si fos un terrorista l'han deixat tocat. 
  • Segons explica el membre de la mesa, pateix episodis i atacs d'ansietat greu que l'incapaciten per poder seguir fent la seva feina. 

Situació actual: Wagensberg no està investigat ni citat a declarar, però ha preferit marxar fora del país per assessorar-se. Per tant, pot tornar a Catalunya quan vulgui, ja que res no li impedeix. 

Context: L'independentisme en bloc i el PSOE han criticat i denunciat durament al magistrat García-Castellón en considerar que les seves accions estan destinades més a fer de polític que no pas de jutge.