Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr
Parlament Europeu

PP i Vox aconsegueixen que Europa aprovi prohibir les amnisties per corrupció

Temps de lectura: 2 minuts
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr

La situació comença a torçar-se de nou pel govern espanyol. El Parlament Europeu ha aprovat avui, a la Comissió de Llibertats Civils, una esmena per defensar que les noves regles de la Unió Europea contra la corrupció incloguin la prohibició per als estats membres de concedir indults o amnisties per delictes de malversació.

Per què és important? Per al PP i Vox, es tracta d'un "primer pas important" per frenar la llei d'amnistia amb la normativa europea a la mà. A més, diuen que queda qüestionada la reforma del delicte de malversació de Pedro Sánchez.

Amb dades: L'esmena ha tirat endavant amb 43 vots a favor, 17 en contra i 6 abstencions. 

  • El PSOE ha votat en contra de l'esmena, fet que ha provocat el rebuig de la portaveu de la delegació espanyola del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que lamenta que “mentre Europa demana endurir la lluita contra la corrupció, el PSOE vol amnistiar-la per continuar governant”. 
  • L'esmena se sotmetrà ara a votació del ple en la segona sessió de febrer, entre els dies 26 i 29, per a la seva adopció definitiva. 

Què diuen? Membres del PP i Vox creuen que aquesta esmena és "una altra derrota de Sánchez".

  • L'eurodiputat del PP, Javier Zarzalejos, ha lamentat que l'aprovació d'aquesta esmena deixa en evidència el Govern d'Espanya, ja que "al Parlament no es concep que s'indultin o amnistiïn delictes de corrupció".
  • Els populars afegeixen que l'esmena "és un èxit de l'Estat de Dret i un missatge molt ferm que la corrupció en qualsevol de les seves modalitats no pot tenir cap mena de tolerància”.
  • L'esmena cita textualment: "Els Estats membre adoptaran les mesures necessàries per prohibir qualsevol indult o amnistia en benefici dels qui hagin estat considerats responsables de qualsevol de les infraccions penals a què es refereixen els articles 7 a 14."

Què esperar? Els Vint-i-Set no han acordat encara la seva posició per abordar aquesta reforma pel que és previsible que les negociacions entre les dues institucions no es produeixin fins a la pròxima legislatura, després de les eleccions europees de juny d'aquest any.