Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Parlament Europeu
Europa

Europa denuncia ingerències russes a Catalunya: Espanya investigarà l'independentisme

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Parlament Europeu

El Parlament Europeu denunciarà ingerències russes durant el procés independentista a Catalunya i demanarà a Espanya que investigui les connexions entre l'independentisme amb el Kremlin. 

Per què és important? El jutge responsable del cas Volhov va prorrogar la investigació que vincula l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb una suposada trama russa que ajudaria a assolir la independència de Catalunya. 

Situació actual: Aquest dijous, l'Eurocambra denunciarà en una resolució les ingerències per part de Rússia durant el procés independentista a Catalunya. A més, demanarà a Espanya que s'investiguin les connexions dels eurodiputats que presumptament es relacionen amb el país liderat per Vladímir Putin. 

En detall: La resolució europea ha estat acordada per les formacions majoritàries del Parlament Europeu, i amb els vots a favor de socialistes i verds. 

  • El text expressa la "profunda preocupació" de la cambra per les "suposades relacions entre els secessionistes catalans i l'administració russa".
  • El document a més, apunta que la ingerència russa a Catalunya "formaria part d'una estratègia russa més àmplia per promoure la desestabilització interna i la desunió de la UE". 
  • El parlament indica que Rússia ha organitzat "campanyes massives de desinformació a Catalunya" i assegura que hi ha hagut contactes "profunds" entre agents russos i membres destacats del moviment independentista català. 

A més: La resolució demana a les autoritats judicials espanyoles que investiguin les connexions de diputats del Parlament Europeu "presumptament associats al Kremlin i els intents de desestabilització i ingerència de Rússia a la UE". 

  • Tot i que el text no anomena en cap moment a cap eurodiputat, tot apunta que el sentit del document té l'objectiu d'assenyalar l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. 

Context: La Comissió Europea, a part de l'independentisme català, també denunciarà les ingerències russes amb altres moviments europeus com el Front Nacional a França, la Lega de Matteo Salvini a Itàlia o el partit d'extrema dreta austríac FPO.