Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / dpa
Parlament Europeu

Debat a crits al Parlament Europeu per la immersió lingüística a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Philipp von Ditfurth / dpa

Moments de tensió i diàleg a crits avui al Parlament Europeu que ha debatut aquest dimecres el polèmic informe de la missió d'eurodiputats contraris a la immersió lingüística a Catalunya. 

Per què és important? L’esborrany d’informe de la missió d’eurodiputats que va visitar Catalunya entre el 18 i el 20 de desembre per analitzar el model d’immersió lingüística a les escoles demana un tractament “equivalent” del català i el castellà a l’escola i afirma que el dret a rebre educació en castellà "és a la Constitució" i que les autoritats “han de garantir que no es discrimina els nens”.

En detall: La comissió de Peticions del Parlament Europeu ha tornat a ser avui escenari d'un exasperant debat a crits després que PSOE, ERC, Junts i BNG tractessin de posposar l'informe i hagin acusat la dreta de polititzar el contingut del document. 

  • Els parlamentaris han denunciat la "parcialitat" de la presidenta de la Comissió, Dolors Montserrat, i han considerat que és un "escàndol" que "es conculqui el dret dels eurodiputats a treballar en la seva llengua" i, a més, tenint en compte que es tracta d'un debat sobre multilingüisme.
  • Montserrat, per la seva part, ha afirmat que les peticions per canviar l'ordre del dia s'han de comunicar formalment 24 hores abans de la reunió, qüestió que ha estat rebatuda pels europarlamentaris, que han recordat que l'informe l'han rebut fa menys de 24 hores. 

Què diuen? Abans i després del debat han tingut lloc amargues discussions entre la presidenta de la Comissió i alguns eurodiputats. 

  • La diputada d'ERC Diana Riba ha lamentat el "xou mediàtic" viscut durant la Comissió, amb diversos moments esperpèntics, i ha clamat contra la "utilització del comitè per a la campanya política" de la dreta i l'extrema dreta: "Qui va fer la petició d'aquesta missió és una persona propera a Dolors Montserrat i va anar a les llistes del PP a Catalunya".
  • El diputat de Junts, Toni Comín, ha considerat que el document és una “greu taca” per al “prestigi” de les institucions europees i lamenten que s’hagi donat veu al relat de la dreta i la ultradreta espanyoles sobre el suposat arraconament del castellà a Catalunya.
  • Els de Carles Puigdemont també han manifestat que "tots els estudis confirmen que la llengua catalana està en retrocés": "En realitat, el que volen és que la societat catalana sigui monolingüe", ha sentenciat Comín.
  • El PSOE, per la seva part, assenyalen que aquesta "és una missió de la dreta i l'extrema dreta espanyola, no és la posició de la Comissió ni del Parlament Europeu."

Situació actual: Ara s'ha obert un període per presentar esmenes a l'informe fins a l'1 de març i la votació final es farà el 19 del mateix mes.