Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Justícia

Puigdemont i Comín demanen ara a la Comissió Europea que investigui el cas de Hasél

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont

L'expresident Carles Puigdemont i l'eurodiputat Toni Comín han demanat al comissari de Justícia, Didier Reynders, que investigui sobre el cas del raper empresonat Pablo Hasél. 

Per què és important? Aquest divendres 16 de febrer es compleixen tres anys de l'entrada a la presó del raper català Pablo Hasél, condemnat per enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona per la lletra de les seves cançons i a algunes de les seves publicacions a les xarxes socials. 

Què diuen? En una carta publicada a la xarxa social X, els eurodiputats avisen a Brussel·les de les "flagrants i criminals" acusacions de la justícia espanyola contra el cantant lleidatà.

  • També anomenen els centenars de persones que van sortir a protestar pel seu empresonament, molts dels quals "encara tenen causes obertes". 
  • Puigdemont i Comín ho demanen ara coincidint amb el tercer aniversari de l’empresonament de Hasél, que és, segons apunten al mateix comunicat, "l'únic músic empresonat" de tota la Unió Europea.
  • També denuncien que en un estat democràtic "hi hagi rapers que van a la presó per criticar el règim", però que no es castigui "activistes d’extrema dreta o partits com Vox que clarament inciten discursos d’odi". 
  • A la carta els eurodiputats expliquen que la situació de Hasél "segueix sent la mateixa" després del seu trasllat a la presó de Ponent, i lamenten que l’estat espanyol no l’hagi indultat. Diuen que el cas de Hasél "evidencia com el sistema judicial espanyol utilitza el Codi Penal per perseguir persones que critiquen les institucions de l’Estat".  

A més: També durant el dia d'avui, l'advocat de la noia de divuit anys que va perdre un ull per l’impacte d’un projectil de foam dels Mossos d’Esquadra en una manifestació a favor del raper ha criticat la paralització de la causa judicial, quan teòricament ja ha conclòs la instrucció.