Política
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya
Pressupostos Generalitat

Acord PSC-ERC a Barcelona: de la mà també per aprovar els pressupostos de la Generalitat?

Temps de lectura: 2 minuts
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya

Mentre la negociació dels pressupostos tira endavant a Barcelona amb l'acord entre el PSC i ERC, Pere Aragonès continua lluitant a la desesperada perquè també s'aprovi un acord per als del Govern de la Generalitat. Ara, queda una pregunta en l'aire: hi ha possibilitat que el PSC sigui el salvavides d'ERC també en aquesta ocasió? 

Per què és important? El PSC i ERC han firmat aquest dilluns un acord pels pressupostos de Barcelona. Així, els comptes de l'executiu socialista municipal podran tirar endavant gràcies al suport dels republicans i els comuns. 

En detall: L'acord entre PSC i ERC a Barcelona podria obrir la porta a un acord similar amb els pressupostos d'Aragonès, però la realitat és que l'oposició no li està deixant fàcil al president de la Generalitat, ja que algunes de les demandes que fan els grups són incompatibles entre sí. 

  • Junts ha fet arribar a l'executiu d'Aragonès més d'un centenar de propostes a canvi del seu 'sí', entre elles, la bonificació d'un 99% de l'impost de successions als familiars de primer i segon grau, la creació d'una unitat dels Mossos especialitzada en okupacions i la creació de mesures per enfortir la llengua catalana, l'educació i la sequera. 
  • Els comuns, per la seva part, també han assegurat que votaran en contra dels pressupostos si inclouen una partida per al Hard Rock: "Ni abstenció ni vot a favor", diu el portaveu, Joan Mena. "Si l'any passat ja era de sentit comú vetar un projecte com el Hard Rock, aquest any encara ho és més per la situació d'emergència per sequera". 
  • Finalment, l'altre soci pressupostari, el PSC, exigeix el compliment de l'acord del 2023 per començar a negociar els d'enguany. Un dels grans punts que reclamen els socialistes és l'aprovació del Pla Director Urbanístic del Hard Rock, tal com van acordar els dos partits l'any passat. 
  • Salvador Illa ha insistit a estendre la mà al Govern: "Estem disposats a ajudar. El que no estem disposats és a acceptar que no es compleixin els acords signats", adverteix. 

Què esperar? La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, ha dit que espera poder tancar l'acord de pressupostos de 2024 "en qüestió de dies". 

  • Per la seva part, els republicans es mostren optimistes, ja que la consellera ha assegurat que les negociacions "amb alguns grups estan molt avançades" i ha reiterat que els comptes fa molt temps que "estan preparats". 
  • Mas explica que el pressupost haurà augmentat en més d'11.000 milions d'euros, la qual cosa ha qualificat d'una injecció important de recursos.