Política
Pere Aragonès i Salvador Illa al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa al Palau de la Generalitat
Pressupostos

Illa més a prop de donar suport als pressupostos d'Aragonès: "Jo els vull votar"

Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès i Salvador Illa al Palau de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa al Palau de la Generalitat

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, assegura que ha mantingut converses "fluides" amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per donar suport als pressupostos de Catalunya pel 2024. 

Per què és important? Aragonès necessita trobar suports per tirar endavant els comptes catalans, ja que ERC governa en minoria i no té una majoria suficient per aprovar-los al Parlament de Catalunya.

Què en sabem? Sembla que el PSC tornarà a salvar els mobles al president Aragonès. L'any passat, els socialistes i els republicans van arribar a un acord per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023. Enguany, sembla que es repetirà la mateixa situació. 

  • En cas de ser així, ERC confirmaria que el seu soci prioritari seria el PSC i no Junts, amb qui van governar al principi de la legislatura. 

Què diu? El líder socialista a Catalunya ha assegurat que el seu grup i l'executiu català han intensificat les converses en les darreres setmanes per arribar a un acord per aprovar els comptes catalans. 

  • En una entrevista a RTVE, Illa ha anunciat que les converses amb ERC són "fluides" i que segueixen un bon camí: "N'hi seguirà havent aquesta setmana. He tingut interlocució amb el president Aragonès bastant fluida en les darreres setmanes". 
  • Tot i això, l'exministre ha assegurat que l'acord per tramitar els pressupostos de Barcelona no afecta les negociacions de l'àmbit català: "Jo estic disposat des de setembre a aprovar els pressupostos de la Generalitat amb independència de Madrid. Cada àmbit és que cada àmbit. No crec que hàgim de barrejar llibertes, perquè els canvis de cromos no són bons". 
  • Illa ha assegurat que no li costaria gens votar a favor dels pressupostos que presenti ERC: "Jo els vull votar. Nosaltres volem que hi hagi pressupostos, estem per la política útil". 
  • Respecte a la posició d'ERC a la capital catalana, el líder del PSC ho veu "una bona notícia": "Crec que ERC ha fet una cosa intel·ligent, que és política útil, que és el que volen els ciutadans. Per tant, agrair-ho". 

En detall: Tot i això, el socialista assegura que el Govern de Pere Aragonès és un "govern dèbil": "Jo tinc tot el respecte personal i polític cap al president, però és un govern feble i és bastant obvi. No és normal que un president de la Generalitat hagi de ser nomenat candidat pel seu partit. És president, no? Ha d'actuar com a president. Fa la sensació que actua més com a candidat que president".