Barcelona i Àrea
Elisenda Alamany (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (BComú)
Foto: Elisenda Alamany (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (BComú)
Barcelona

Tripartit a Barcelona? Collboni tramita els pressupostos amb ERC i BComú

Actualitzat: Dimarts, 20 de febrer de 2024. 10:15
Temps de lectura: 2 minuts
Elisenda Alamany (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (BComú)
Foto: Elisenda Alamany (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (BComú)

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aconseguit tramitar els pressupostos de l'Ajuntament amb el suport d'ERC i Barcelona en Comú. 

Per què és important? Des de la investidura de l'alcalde, el PSC governa en solitari i en minoria dins del consistori barceloní. Ara, amb la tramitació dels comptes, el govern de Collboni es reforça amb el suport que ha arribat d'ERC i Barcelona en Comú. 

Què en sabem? Aquest dimarts, l'ajuntament de la capital catalana ha celebrat la Comissió d'Economia i Hisenda amb un únic punt: debatre i votar l'aprovació inicial de la proposta del pressupost de la ciutat pel 2024. 

  • La tramitació dels comptes ha tirat endavant amb els vots del PSC, d'ERC i de Barcelona en Comú. 
  • Junts-Trias per Barcelona, PP i Vox hi han votat en contra. 
  • Perquè el tràmit continués calia que fos aprovat amb majoria simple, és a dir, que el resultat tingués més 'sí' que 'no'. 

Context: Aquest dilluns, els republicans i els socialistes van anunciar un acord pels pressupostos de la ciutat. Aquest pacte arribava hores després que la formació d'Ada Colau hagués anunciat que permetria la tramitació dels pressupostos. 

  • Gràcies al suport dels comuns i d'ERC, Collboni ha pogut tirar endavant la tramitació dels comptes municipals, una de les mesures més importants del govern socialista per seguir al capdavant de l'executiu barceloní. 
  • Ara, després d'aprovar-se la tramitació, s'inicia el període d'exposició pública. Però si no hi ha canvis, l'alcalde socialista pot confiar que els comptes seran aprovats definitivament. L'aprovació final serà al plenari del mes de març.

En detall: L'acord per tramitar els comptes municipals obre la porta a un tripartit a l'Ajuntament de Barcelona. Collboni, que governa amb minoria, ha rebutjat en diverses ocasions incloure alguna formació dins del seu executiu. 

  • Però ara tot apunta que, després que les forces de l'esquerra de l'arc municipal hagin arribat a un acord pels pressupostos, la possibilitat d'un pacte de coalició entre les forces progressistes està més a prop que lluny. 
  • La suma dels regidors del PSC (10), Barcelona en Comú (9) i ERC (5) superaria la majoria absoluta del ple municipal (21) i, per tant, es podria crear un govern municipal estable. 

Per acabar: Consulta les mesures pactades entre PSC i ERC per l'acord dels pressupostos 2024 a l'Ajuntament de Barcelona