Política
La Mesa del Parlament
Foto: La Mesa del Parlament | Twitter
Independència

El Parlament tramita una ILP per declarar la independència amb l'abstenció d'ERC

Temps de lectura: 2 minuts
La Mesa del Parlament
Foto: La Mesa del Parlament | Twitter

Aquest dimarts al matí, la Mesa del Parlament ha admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè es declari la independència en ple debat per l'amnistia. 

En profunditat: La iniciativa s'ha admès amb els vots a favor de Junts per Catalunya i la CUP, l'abstenció d'ERC i els vots en contra del PSC.  

  • Els grups de Ciutadans i Vox ja han amenaçat que si no s'ho repensen, portaran la Mesa als tribunals.
  • A més, la iniciativa compta amb un informe consultiu desfavorable del secretari de la comissió de control de la ILP, Xavier Muro, sobre la seva admissibilitat: la iniciativa no compleix les condicions que estableix la llei 1/2006 perquè pugui ser presa en consideració, és a dir, no es poden fer ILPs de temes que la Generalitat no té competències. 

Què esperar? La iniciativa haurà de passar primer el procés de validació per la comissió de control de la ILP amb què compta el Parlament i, a partir de llavors, s'iniciarà un termini de 120 dies hàbils per recollir les 50.000 signatures necessàries per començar el debat parlamentari.

  • La proposta afirma que la decisió de declarar la independència "correspon al poble de Catalunya com a titular de la sobirania nacional i al Parlament com a representant seu democràticament elegit".
  • En un termini de tres mesos després de l’aprovació de la ILP, es constituirà l’assemblea de representants de la nació catalana que "treballarà perquè sigui declarada la independència al conjunt dels Països Catalans".

Què diuen? L'abstenció d'ERC s'ha rebut amb sorpresa: la formació, però, recorda que la seva abstenció és "la mateixa posició política" que han adoptat altres vegades en casos semblants a iniciatives legislatives. 

  • "No volem jugar amb les expectatives de la gent. Volem eines útils per resoldre el conflicte polític amb l'estat espanyol i votar en referèndum sobre la independència. I aquesta ILP no va en aquest sentit", afegeixen els republicans. 
  • Fonts de Junts defensen que "al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot", posició que també defensen els cupaires: "El fet de facilitar la tramitació de la ILP ha de servir per poder debatre al voltant del què significa una DUI, quan és factible i què necessitaríem".
  • Per la seva part, els de Salvador Illa, expliquen que aquesta declaració d'independència "persisteix en els errors del passat precisament en un moment en què la majoria de la societat catalana aposta per girar full a 10 anys que no han estat gens bons per a Catalunya".