Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X
Sequera

Aragonès culpa els governs anteriors de la situació d'emergència per sequera

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha llançat avui pilotes fora per la seva gestió de l'aigua en la situació d'emergència per sequera a Catalunya.

Per què és important? Catalunya està vivint la pitjor sequera de la història. La capacitat dels embassaments del sistema Ter-Llobregat es troba en el 15,01% actualment i continuen en vigor restriccions d'aigua que afecten sis milions de ciutadans de tota Catalunya. 

Què diu? Pere Aragonès ha atribuït avui reiteradament la situació actual de crisi per la sequera amb la falta d'inversions dels governs anteriors. 

  • "Avui estem pagant les decisions del passat", així ho ha afirmat durant el ple monogràfic sobre canvi climàtic. "Si alguna cosa no es pot imputar a aquest Govern és la manca de previsió i deixadesa amb la sequera, al contrari”. 
  • El president assegura que Catalunya ja portaria un any en situació d'emergència i amb restriccions si no fos perquè el seu executiu hagués intervingut a l'inici de la legislatura.  
  • "Amb la sequera, com a Govern, ens ha tocat posar el país al dia i fer la feina que s'havia de fer i de la falta d'inversions, ja sigui per l'endeutament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o per una austeritat mal entesa d'altres governs", continua Aragonès, referint-se als executius que va encapçalar Convergència a partir del 2010, després de la sequera de l'any 2008 que es va resoldre gràcies a noves pluges. 
  • El president assegura que ara estem pagant la "desprogramació d'estructures" i també la manera d'entendre el sector de l'aigua, "clau i estratègic", com un sector "prescindible" que "no estava entre les prioritats i es podia privatitzar", amb l'exemple d'Aigües Ter-Llobregat. 

Per acabar: Després de la cadena de retrets, Aragonès ha aprofitat per anunciar que en els pressupostos del 2024, que encara no han estat aprovats, el Govern preveu invertir més de 1.045 milions d'euros per pal·liar els efectes de la sequera. 

  • Aquests diners serviran per millorar i modernitzar infraestructures per produir més aigua. De totes maneres, el president ha afegit que "si no plou, vendran mesos complicats".