Política
Sílvia Orriols, amb la vara de batllessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara de batllessa de Ripoll | X / @orriolsderipoll
Sondeig

El fenomen Sílvia Orriols ja apareix a les enquestes d'intenció de vot a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Sílvia Orriols, amb la vara de batllessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara de batllessa de Ripoll | X / @orriolsderipoll

Que la batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha impactat en l'escenari polític català molt més enllà del municipi que governa és un fet que ningú no s'atreveix a qüestionar. Però la seva capacitat d'influència no s'ha pogut mesurar ni dimensionar perquè, fins ara, el partit que lidera, Aliança Catalana, no havia aparegut a cap enquesta d'intenció de vot a Catalunya. Aquest cap de setmana, però, Orriols irromp en un primer sondeig, de manera discreta, però molt significativa, i demostra que el seu controvertit discurs sobre la immigració pot calar en la ciutadania. 

Per què és important? El curiós del cas és que ni la formació política, ni tampoc la batllessa, han anunciat oficialment la voluntat de concórrer a les properes eleccions al Parlament, un fet que encara dona més rellevància a la notícia. 

Què en sabem? Segons l'enquesta d'Electomania per a Crònica Global, Orriols obtindria un 1,6% dels vots a les eleccions catalanes, que estan previstes, si no hi ha avançament electoral, per al febrer del 2025.

  • Tot i que no aconseguiria el 3% necessari per obtenir un escó al Parlament, Aliança Catalana encara té marge per agafar embranzida. 
  • Crida l'atenció el fet que aquesta formació ja supera en intenció de vot Ciutadans, que cau per sota de l'1%. 
  • Una altra dada interessant és el suport que l'alcaldessa obtindria a la circumscripció de Barcelona, on fregaria el 2% dels vots. 

En detall. Caldrà mesurar també l'impacte de la llista de l'ANC, que ja ha expressat obertament el temor per la competència d'Orriols en uns futurs comicis, cosa que no ha passat per alt a la batllessa de Ripoll. 

Mentrestant, el fenomen Orriols s'expandeix més enllà de les xarxes socials, on té la seva principal arma. 

  • Aquest dilluns, la batllessa d'un municipi de poc més de 10.000 habitants és portada del diari El Mundo i motiu d'articles d'opinió en diaris digitals catalans.