Política
José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Foto: José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Cas Koldo

Ábalos dimiteix de la Comissió d'Interior del Congrés però manté l'acta de diputat

Actualitzat: Dilluns, 26 de febrer de 2024. 15:47
Temps de lectura: 2 minuts
José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Foto: José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats

L'exministre de Transport José Luis Ábalos ha dimitit com a president de la Comissió d'Interior del Congrés, però manté la seva acta de diputat el mateix dia que el PSOE li hagi demanat que abandoni tot els seus càrrecs després del cas Koldo

Per què és important? L'executiva del PSOE ha acordat per unanimitat demanar a l'exministre Ábalos el lliurament de la seva acta de diputat al Congrés després de les seves connexions amb la trama de corrupció d'adjudicació de mascaretes durant la pandèmia, on el principal investigat és un assessor del llavors ministre de Transports, Koldo García Izaguirre. 

Què en sabem? El diputat socialista Ábalos ha dimitit del seu càrrec de president de la Comissió d'Interior de la cambra baixa espanyola després de la pressió del seu partit. Tot i això, l'exministre segueix mantenint la seva acta de diputat i ha fet cas omís a l'executiva de la seva formació. 

D'on venim: Aquest dilluns al matí, el PSOE ha exigit a Ábalos el lliurament d'acta de diputat en un termini màxim de 24 hores després de l'esclat de l'escàndol de les mascaretes en el si del ministeri de Transports. 

  • A més, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha indicat que de "manera immediata el Partit Socialista registrarà al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació per analitzar la compra de material sanitari des de les administracions públiques durant la pandèmia del coronavirus".
  • Koldo García va ser detingut per la Guàrdia Civil i hores després es va deixar en llibertat després de no declarar davant del jutge.
  • S'investiga si els Ministeris d'Interior, Foment i els governs autònoms de Canàries i les Illes Balears, van adquirir il·lícitament el material per un valor de 53 milions d'euros. S'investiga el possible cobrament de suborns en adjudicacions de mascaretes en els pitjors mesos de la pandèmia.