Política
Acord entre ERC i PSC pels pressupostos 2024
Foto: Acord entre ERC i PSC pels pressupostos 2024 | Principal
Pressupostos

Més inversió per Educació i atenció primària: l'acord dels pressupostos 2024

Actualitzat: Dimarts, 27 de febrer de 2024. 10:20
Temps de lectura: 2 minuts
Acord entre ERC i PSC pels pressupostos 2024
Foto: Acord entre ERC i PSC pels pressupostos 2024 | Principal

El Govern de la Generalitat i el PSC han tancat finalment un acord per aprovar els pressupostos catalans del 2024. Els comptes de la Generalitat preveuen 2.400 milions més de despesa, un increment del 6,3% respecte als anteriors.

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès aconsegueix, per segon any consecutiu, desencallar les negociacions dels pressupostos amb els socialistes. L'any passat, l'executiu català va firmar un acord a tres bandes amb PSC i comuns.

Què inclouen els acords? 

  • L'acord entre el Govern i el PSC contempla 144 milions d'euros més per a l'atenció primària i un 25% del pressupost total en salut.
  • Socialistes i executiu han fet públic aquest dimarts al matí el pacte per als comptes, que inclou partides concretes per fer front a la sequera, com 120 MEUR més per a ajuts per als ajuntaments.
  • El pressupost de cultura suposa l'1,7% del total, acostant-se al 2% que reclama el sector.
  • En canvi, l'acord no esmenta el Hard Rock, el macroprojecte que ha estat encallant les negociacions les darreres setmanes, ja que el PSC demanava l'aprovació del PDU, un dels compromisos del passat acord de pressupostos.

Per la seva banda, segons el pacte el PSC es compromet a no bloquejar esmenes als pressupostos que estiguin acordades amb altres formacions necessàries per tirar endavant els comptes, com podrien ser els comuns.

A la pràctica: El Govern, però, necessita un tercer partit perquè hi doni suport o s'abstingui per poder aprovar els pressupostos. 

  • Un dels partits que podria donar-hi el seu vot a favor són els comuns, que han assegurat que no donaran el seu consentiment als comptes si es tira endavant el macroprojecte del Hard Rock.
  • Aquesta setmana, el Govern té previst tornar-se a reunir amb els comuns.

Previsions: Aragonès i Illa signaran l'acord a les 16:00 d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat.

  • El Govern aprovarà demà els pressupostos del 2024 en un Consell Executiu extraordinari.