Política
El Govern de la Generalitat
Foto: El Govern de la Generalitat | Govern
Pressupostos

El Govern també vol Junts i comuns dins de l'acord de pressupostos

Temps de lectura: 2 minuts
El Govern de la Generalitat
Foto: El Govern de la Generalitat | Govern

El Govern de la Generalitat presentarà demà els pressupostos del 2024 després d'arribar a un acord amb el PSC. 

Per què és important? L'executiu d'Aragonès ha tornat a pactar els comptes catalans amb els socialistes per segon any consecutiu. Aquesta tarda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder de l'oposició, Salvador Illa, firmaran l'acord per segellar el pacte de pressupostos catalans. 

Què en sabem? Tot i que el pacte entre el PSC està més que assegurat, Aragonès necessita el suport o l'abstenció d'una altra formació parlamentària per tirar endavant els pressupostos en el ple de la cambra catalana. 

  • Pel que se sap de les negociacions, els comuns estarien a favor d'aprovar els pressupostos d'ERC amb només una condició important, que no es tiri endavant el macroprojecte del Hard Rock. L'executiu català ja ha anunciat que en l'acord pressupostari no hi ha cap apartat dedicat al projecte. 
  • Una altra formació que podria donar suport als comptes catalans podria ser Junts. El partit de Carles Puigdemont, antic soci de govern d'Esquerra, podria votar a favor o abstenir-se. Les negociacions segueixen vives entre els partits independentistes.

Què diuen? En roda de premsa aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha celebrat que l'executiu pugui aprovar els pressupostos que "acaben definitivament amb les retallades que s'arrosseguen des de fa 15 anys" i ha assegurat que els comptes catalans "posen Catalunya al dia". 

  • "Estem segurs que acabarem de segellar els suports necessaris i que comptarem amb més de tres formacions", ha anunciat la portaveu. 
  • To i que no ha anunciat amb quines formacions se segueix negociant, Plaja ha explicat que s'estan "intensificant els contactes per fer realitat la majoria parlamentària necessària per desplegar els pressupostos". 
  • "Els pressupostos representen 44.000 milions d'euros, els més alts que han aprovat un govern de Catalunya", ha explicat Plaja que ha destacat que es reforcen les partides d'educació i de salut, però que també el dedicat a fer front a la sequera. 
  • "Amb els números a la mà, som realistes pensant que Junts i comuns poden fer-se seus els pressupostos", ha confessat.