Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Consell de la República
Amnistia

El Suprem accepta investigar Puigdemont per terrorisme i complica l'amnistia de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Consell de la República

El Tribunal Suprem ha obert una causa per terrorisme, entre d'altres, contra Carles Puigdemont en el marc del cas Tsunami Democràtic, tal com demanava el jutge García Castellón.

Per què és important? El cas va arribar al Tribunal Suprem després que el magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel García Castelló, decidís impulsar el cas Tsunami en paral·lel a les negociacions entre PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez i tirar endavant la llei d'amnistia.

En detall: La Sala Penal del Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat obrir causa per investigar i, si escau, enjudiciar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i al diputat del Parlament català Rubén Wagensberg per delictes de terrorisme amb relació als fets investigats en el cas 'Tsunami Democràtic'.

  • L'interlocutori se centra en els fets que van passar arran de les concentracions massives del 2019 organitzades per Tsunami Democràtic per protestar contra la sentència del Procés.
  • El jutge va decidir llavors enviar una exposició raonada al Suprem contra Carles Puigdemont, centrant-se en una possible acusació per terrorisme al voltant de la mort d'un turista durant el bloqueig de l'aeroport del Prat

Què diuen? Els magistrats afegeixen que "es va pertorbar el servei d'aviació internacional i els serveis d'aeroport i el trànsit aeri". 

  • També es va "impedir l'accés d'usuaris i tripulació i es va aïllar la torre de control de l'aeroport, on es va voler obligar a romandre els controladors aeris en una situació d'absolut caos i violència en què Tsunami actuant amb perfecta coordinació i portant els seus membres passamuntanyes que cobrien les cares, van fer servir instruments perillosos i artefactes de similar potència destructiva als explosius, com extintors d'incendis, vidres, làmines d'alumini, tanques, carrets metàl·lics o portaequipatges, que van llançar contra els agents de l'autoritat".
  • Per a la Sala, també es van ocasionar lesions de gravetat especial a membres dels cossos de seguretat de l'Estat, causades mitjançant substàncies perilloses i artefactes de pirotècnia.
  • "Doncs bé, en el nostre supòsit, s'han comès pels integrants del moviment Tsunami Democràtic els delictes greus contra la llibertat, integritat física, atemptats, falsedats documentals, patrimoni i d'altres que ja han estat recollits a l'apartat primer d'aquest escrit", subratlla el tribunal

Per acabar: El Suprem assumeix així la competència per investigar l'europarlamentari i obre un nou procediment penal contra Carles Puigdemont, que encara està a l'exili i pendent de comparèixer davant l'Alt Tribunal per la causa principal del Procés.