Política
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | Twitter / @Congreso_Es
Amnistia

Alguns partits neguen l'aval de la Comissió de Venècia a la llei d'amnistia que el PSOE celebra

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | Twitter / @Congreso_Es

La Comissió de Venècia, l'òrgan consultiu del Consell d'Europa format per experts independents en el camp del dret constitucional, avala la llei d'Amnistia en el seu informe preliminar. Diu que no afecta la separació de poders, ja que la decisió final correspon als jutges, però també fa alguna recomanació i crítica al text actual en alguns punts. El govern espanyol s'ha mostrat eufòric però alguns partits parlen de filtració i interpretació interessada. 

Per què és important? La notícia arriba en plenes negociacions entre el PSOE i Junts per aconseguir tirar endavant un text que els de Puigdemont van tombar el passat 30 de gener al Congrés. 

Què en sabem? La comissió diu que la reconciliació política i la normalització política, institucional i social de Catalunya són un objectiu polític legítim de les amnisties.

  • Alhora, però, demana que es defineixi de manera més precisa l’abast material i temporal de la llei i els actes de malversació i corrupció que es volen amnistiar.

D'on venim? La Comissió de Venècia va iniciar l'estudi de la Llei d'Amnistia pactada entre el PSOE i les formacions independentistes després d'una petició feta pel Senat, a instàncies del PP. 

  • Membres d'aquest òrgan consultiu del Consell d'Europa van visitar Espanya el 8 i 9 de febrer per reunir-se amb grups parlamentaris de Congrés i Senat, el govern espanyol, experts constitucionals i associacions judicials, entre d'altres.  

Reaccions. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reaccionat a través d'una publicació a les xarxes socials. 

  • "Ho vam dir nosaltres i ara també la Comissió de Venècia: l'amnistia és una eina per a la reconciliació. I a més compleix els estàndards internacionals", ha afirmat. 

  • El secretari general de Ciutadans i eurodiputat, Adrián Vázquez Lázara, ha publicat un fil a X denunciant "la barbaritat que ha fet el govern filtrant l'esborrany de la Comissió de Venècia". 

  • El catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de València i diputat del Congrés per Vox, Carlos Flores, ha dit en un altre fil d'X que és “mentida” que la Comissió de Venècia hagi avalat la llei perquè no és l'informe final i perquè “l'esborrany interessadament filtrat als mitjans diu el contrari”.

Previsió. El text preliminar se sotmetrà a debat els pròxims dies 15 i 16 de març i, probablement, hi haurà canvis i esmenes. 

  • El document definitiu s'haurà d'aprovar en el plenari.